Ergma kutsus kaaluma poliitreklaami keelu põhjendatust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimees Ene Ergma.
Riigikogu esimees Ene Ergma. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu esimees Ene Ergma kutsus erakondi saadikute valimiskampaania rahastamise küsimust laiemalt vaatama, kaaluma poliitilise välireklaami absoluutse keelu põhjendatust ning vajadusel ka erakonnaseadust muutma.

Ergma märkis teisipäeval vastuses Keskerakonna, Rahvaliidu ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsiooni kirjale, kus paluti tema moraalset hinnangut Reformierakonna saadikute valimiskampaania rahastamisele, et erakondade ja üksikisikute valimiskampaaniate rahastamine on väga tähtis küsimus.

Ergma nõustus, et iga riigikogu liige võib mõjutada parlamendi mainet, kuid lisas, et kogu Eesti poliitilise kultuuri mainet võib kahjustada erakondade ja üksikisikute niinimetatud JOKK-tegevus.

Tema sõnul tasub teemat laiemalt vaadates küsida, kas näiteks välireklaami täielik keelamine on toonud oodatud tulemuse. «Minu meelest mitte, seda näitasid niinimetatud kohukeste ja ka enne [tänavusi] kohalikke valimisi kasutatud reklaamid. Kutsun teid üles selle küsimuse juurde tagasi tulema,» lausus ta.

Vastates küsimusele reformierakondlaste Jaanus Rahumäe, Robert Antropovi ja Kristiina Ojulandi kampaania rahastamise kohta, ütles Ergma, et selle seaduspärasusele on oma hinnangu andnud prokuratuur.

Ta märkis samas, et kui erakonnaseaduses peaks olema lünki, siis tuleb seadust täiendada või välja töötada uus, parteide rahastamise korda karmistav seadus. Selles palus Ergma ka pöördumisele alla kirjutanud erakondadel aktiivselt osaleda.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson, Rahvaliidu fraktsiooni esimees Karel Rüütli ja SDE saadikurühma juht Eiki Nestor märkisid kahe nädala eest Ergmale saadetud kirjas, et 2007. aasta riigikogu valimiste kampaania rahastamiseks kasutasid Rahumägi, Antropov ja Ojuland juriidilistelt isikutelt saadud annetusi kogusummas vähemalt 1 545 300 krooni. Erakondadel on samas juriidiliste isikute annetuste vastuvõtmine seadusega keelatud.

Opositsioonifraktsioonide juhid viitasid Äripäeva oktoobri lõpust ja novembri algusest pärinevatele artiklitele, mille kohaselt rahastas Ojulandi valimiskampaaniat OÜ Jatrimpan, Antropovi kampaaniaürituste eest tasus Droom OÜ ning Rahumäe kampaaniat finantseeris Quelle OÜ.

Et parandada rahastamisskandaalis kahjustunud riigikogu mainet ja hoiduda selle põhjal üldistuste tegemisest, palusid nad Ergmalt toimunule moraalset hinnangut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles