Hiigelkahju tekitamises süüdistatav endine kohtutäitur astub kohtu ette

Martti Kass
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus.
Kohus. Foto: Lauri Kulpsoo.

Viru ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles süüdistab endist kohtutäiturit ametikuriteos.

32-aastane Maarika töötas 2001. aastast kuni 2003. aastani kohtutäiturina. Viru ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Kalmer Kase sõnul rikkus naine ametiisikuna talle pandud töökohustusi ning tekitas oma tegevusega kahju, mis ulatub ligi kahe miljoni kroonini.

Maarikal oli kohtutäiturina õiguspädevus teha täitedokumentide täitmist korraldavaid toiminguid, samuti oli tema töötamise ajal kehtinud täitemenetluse seadustiku järgi talle pandud varaliste väärtuste liikumist korraldavad ülesanded, ka kuulus tema ülesannete hulka võlgnikult sissenõutud raha täituri deposiitarvele vastuvõtmise ja selle sissenõudjale edastamise kohustus.

Kriminaalmenetluse käigus selgitati välja, et Maarika ei kandnud 1495 täitetoimiku raames sissenõudjatele üle kohtutäituri poolt võlgnikelt sissenõutud või vara müügist saadud raha kogusummas 1 848 904,44 krooni ning samuti ei tagastanud ta ülevaltoodud ajavahemikul 49 täitetoimiku raames võlgnikele raha, mis jäi üle pärast kõikide nõudmiste rahuldamist kogusummas 32 180,05 krooni.

Kohtueelse uurimise käigus selgitati välja, et kogu kahju, mis Marika erinevatele isikutele oma ebaseadusliku tegevusega tekitas, oli 1 881 084,49 krooni.

Maarika tegevus on seaduse järgi käsitletav ametiisiku poolt oma ametiseisundi ebaseadusliku ärakasutamisena, kuna sellega on tekitatud oluline varaline kahju teise isiku seadusega kaitstud õigustele või huvidele ning on kvalifitseeritav kui usalduse kuritarvitamine.

Karistusseadustik näeb sellise teo eest kohtus süüdimõistmisel karistusena ette kas rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistuse.

Kohtusse saadeti kriminaalasi lühimenetluse korras, arutama hakatakse seda Viru maakohtu Kohtla-Järve kohtumajas.

Kriminaalasja menetles kaitsepolitseiamet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles