«Foorum»: päästjad ei välista protestiaktsioone

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeauto. Foto on illustreeriv.
Päästeauto. Foto on illustreeriv. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Päästjate usaldusisik Ivo Paulus ütles ETV saates «Foorum», et kuigi päästjad ei välista n-ö. tänavale tulemist, et koondamiste vastu võidelda, loodavad nad pigem siiski poliitilise tahte südametunnistusele, kuna rahvas on poliitikud ametisse valinud.

Ta kinnitas, et päästjatel on hea meel, et nende temaatikale avalikkuses nii suurt tähelepanu pööratakse, kuna see näitab, et inimesed hoolivad sellest küsimusest.

Pauluse sõnul tähendab väiksemate päästekomandode likvideerimine seda, et kannatab kogu päästekomandode võrgustik üle Eesti.

Päästeameti juhi Kalev Timbergi sõnul on nende amet kõik oma võimalikud kärped ära teinud ning palgafondi suhe kogu sfääri eelarvest on juba niigi  ebanormaalne.

«Pehmet koondamist oleme juba terve aasta teinud, see tähendab, et töölt lahkunud inimeste asemele pole me uusi võtnud - kokku on lahkunud 70 inimest, neist 25 komandotöötajat,» rääkis Timberg.

Endine siseminister Kalle Laanet oli veendumusel, et päästjate palgarahast puudu olev 22,8 miljonit krooni peaks siiski olema leitav riigieelarvest ning et selle leidmine on tema hinnangul poliitilise tahte taga kinni.

Ta lisas, et Keskerakonna meelest võiks see raha tulla plaanitava energia- ja kliimaagentuuri arvelt. «Me ei ole kliimaagentuuri vastu, aga rasketel aegadel tuleks rohkem mõelda, kuhu raha pigem paigutada.»

Timbergi arvates kaotab teenus kvaliteedis, kui inimeste palka vähendada, kuna see sunniks läbi aasta kõigile töötajatele vabu päevi juurde andma ning koondamine ei hävita pika ajaga üles ehitatud efektiivset süsteemi ära.

Ivo Paulus küsis vastu, kas siis maainimesed polegi riigi kodanikud ja maksumaksjad, et väiksemaid komandosid maapiirkondades võib rahulikult kinni panna ning sundida maainimene 50 kilomeetri kauguselt tulevat päästeautot ootama.

Laaneti hinnangul kaotaks riik sellest perspektiivis rohkem, kui hakata praegu päästjaid koondama, sest koondatud spetsialistide koolitamisele on kulunud suured summad, lisaks tuleb neile maksta koondamistasu, samuti lähevad need inimesed ilmselt töötukassast raha saama.

Siseminister Marko Pomerants nentis, et valiku küsimus ongi, kas veidi kannatab päästeteenuse kvaliteet või siis kannatavad koondatavad inimesed sotsiaalselt.

Saate vaatajatele esitati kaks küsimust. Esimesele küsimusele, kas päästjate koondamine tuleks asendada palgakärpega, vastas jaatavalt 92,5 protsenti helistanud 508 inimesest.

Teisele küsimusele, kas pooldate päästjate protestiaktsioone, vastas jaatavalt 93 protsenti 715 helistanust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles