Euroopa ravimiamet: seagripivaktsiinid pole ettearvamatuid kõrvaltoimeid toonud

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa ravimiamet kinnitab ka pärast 10 miljonit vaktsineerimist seagripivaktsiinide ohutust.
Euroopa ravimiamet kinnitab ka pärast 10 miljonit vaktsineerimist seagripivaktsiinide ohutust. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa ravimiamet avaldas eile ülevaate seagripivaktsiinide ohutusest. Peamiseks sõnumiks oli, et vaktsiinide kasu-riski suhe on jätkuvalt positiivne ja ettearvamatuid ohusignaale pole laekunud.

Sagedasimad kõrvaltoimed, mis ilmnevad, ei ole ameti hinnangul tõsised ja nende iseloom on olnud ootuspärane. Kõrvaltoimetena on teatatud peamiselt palavikust, iiveldusest, peavalust, allergilistest reaktsioonidest ja süstekohareaktsioonidest. Kokku on Euroopas vaktsineeritud ligikaudu 10 miljonit inimest.

Celvapan

Laekunud on 160 teadet 414 kõrvaltoime kohta. ELis on väljastatud 3 399 200 annust vaktsiini.

Sagedamini on teatatud närvisüsteemi poolsetest kaebustest (80), üldistest kaebustest ja süstekohareaktsioonidest (66), seedetraktinähtudest (44), naha ja nahaaluskoega seotud häiretest (39) ning lihaseid ja skeletti puudutavatest kaebustest (38).

Focetria

Laekunud on 1371 teadet 5228 kõrvaltoime kohta. EL-s on väljastatud 10 miljonit ja manustatud ligikaudu 4,5 miljonit vaktsiiniannust.

Sagedamini on teatatud üldistest kaebustest ja süstekohareaktsioonidest (1373), närvisüsteemi poolsetest kaebustest (1030), lihaseid ja skeletti puudutavatest kaebustest (688), seedetraktinähtudest (680) ning naha ja nahaaluskoega seotud häiretest (375).

Pandemrix

Laekunud on 2301 teadet 6269 kõrvaltoime kohta. EL-s on väljastatud 39,3 miljonit vaktsiiniannust ja vaktsineeritud u 5,7 miljonit inimest.

Sagedamini on teatatud üldistest kaebustest ja süstekohareaktsioonidest (1693), närvisüsteemi poolsetest kaebustest (1031), lihaseid ja skeletti puudutavatest kaebustest (721), seedetraktinähtudest (653) ning naha ja nahaaluskoega seotud häiretest (450).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles