Savisaar hoiatas kongressil Eesti demokraatia hävingu eest

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna esimees Edgar Savisaar täna erakonna XII kongressil kõnet pidamas.
Keskerakonna esimees Edgar Savisaar täna erakonna XII kongressil kõnet pidamas. Foto: Raigo Pajula

«Ma ei saa kahjuks öelda, et Eesti demokraatia on hädaohus - asi on hullem,» ütles Keskerakonna esimees Edgar Savisaar tänasel erakonna kongressil.

Oma poliitilises kõnes Keskerakonna XII kongressil Tallinnas Solarise keskuse Nokia kontserdimajas ütles Edgar Savisaar, et Eesti poliitikamaastiku parem tiib on ideoloogilises ja kõlbelises pankrotis, mistõttu on aeg esitada tugev vasaktsentristlik alternatiiv.

«Muutus roheliste erakonnas on signaaliks, et opositsioon peab tõrjelahingutelt üle minema pealetungile,» ütles Savisaar. «Tugevamaks muutub opositsioon, mille südamiku moodustavad Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid. Me mõlemad läheneme Rahvaliidule ja loodetavasti on ka roheliste positsioon selginemas.»

«Räägime suurest strateegilisest pöördset Eesti poliitikas,» ütles Savisaar. «Keskerakond on tõusnud Eesti poliitika lipulaevaks ja 2011. aastal võime kõik näha, kuidas Keskerakond ja tema liitlased purjetavad võidukalt edasi, samal ajal kui parempoolsetel on võhm otsas.»

Savisaar tõi välja kuus Eesti elu riiklikku sõlmprobleemi, mille lahendamisega praegune valitsuskoalitsioon hakkama ei saa. Üks neist on tema sõnul demokraatia ja parlamentarismi kriis. «Maailma ajalugu on mitmel korral näidanud, et majanduse kollapsile võib järgneda demokraatia kollaps,» hoiatas Savisaar. Ta tõi ütles, et majanduslikke põhjendusi tuues rullib valitsus üle opositsioonist, teeb otsuseid salaja, teeb olulisi muudatusi seadustesse kõrvalteede kaudu ning pärsib avalikku debatti.

«Õiguskantsler Indrek Teder näeb, aga ei mürista,» tõdes Savisaar, lisades, et Eesti riiki ei juhi enam rahva mandaadiga poliitikud, vaid ametnikud.

Savisaar ütles ka, et Eesti ajakirjandus on raskelt haige, kuid keeldub ise oma seisundit tunnistamast. Ta tunnustas justiitsminister Rein Langi ajakirjandusesisese korruptsiooni teema taastõstatamise eest. «Vabadust on sama vähe kui nõukogude ajal,» ütles Savisaar.

Ülejäänud viie kiiret lahendamist nõudva suure probleemina nimetas Savisaar tööpuudust, vanema põkvkonna kaitset, maaelu säilitamist ja arendamist, küsimust haridusreformist ning uute kodanike juurdekasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles