Eesti Kristliku Liidu sünnilugu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajalehes Edasi ilmus 31. mail 1988 üleskutse Eesti Kristliku Liidu (EKL) loomiseks. Üleskutsel olid Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku preestri Ardalion (Ardo) Kesküla, Rooma-Katoliku Kiriku preestri Rein Õunapuu ja EELK Tallinna Kaarli koguduse õpetaja Einar Soone allkirjad.

Suve ja sügise jooksul sündisid piirkondlikud osakonnad, rukkimaarjapäeval oli kokkutulek Viru-Nigulas. Asutava kogu istung toimus 17. detsembril. Asutav kogu võttis vastu EKLi põhikirja ja manifesti. Liidu liikmeskonna moodustasid eri konfessioonide kristlased, liit oli algusest peale oikumeeniline.

Järgmisel aastal jagunes liit tegevusvaldkonniti Eesti Kristlik-demokraatlikuks Liiduks ja Eesti Kristlikuks Ühenduseks. EKLi poliitiline toimkond oli tolleks ajaks arenenud parteiks. Liidu kultuuri- ja halastustoimkondadest moodustus Eesti Kristlik Ühendus (EKÜ) - sotsiaal- ja kultuurialal tegutsev oikumeeniline ühendus. EKÜsse kuulusid kaks vaimuliku muusika koori, kaks palverühma, piiblikool, kirjastusgrupp, kriisikodu Viljandis, talu-varjupaik Harjumaal, Tartu kristlik kodu.

EKÜst kasvasid välja mitmed iseseisvad organisatsioonid, näiteks Sotsiaalse Rehabilitatsiooni Keskus, Eesti Sinise Risti Liit, Tallinna Linnamisjon ja ühing Ohvriabi.

1994. aasta suurkogul otsustati reorganiseerida EKÜ mittetulundusühingute liiduks, otsus teostus 1995. aastal järgmiste organisatsioonide esindajate osavõtul: Avatud Piibli Ühing, Eesti Evangeelsete Üliõpilaste Ühendus, Tartu Teoloogia Akadeemia, Eesti Kristlik Ühendus, Eesti Kristlikud Õed, Sotsiaalse Rehabilitatsiooni Keskus ja Tartu Õigushälvikute Varjupaik. Nende organisatsioonide esindajatest said uueneva EKÜ asutajaliikmed. 28. novembril 1998, kümme aastat pärast EKLi loomist kinnitasid kristliku hoolekande konverentsist osavõtnud valmisolekut koostööks Eesti Kristliku Ühendusena.

Selle aasta augustis taasloodi Res Publica juurde Eesti Kristlik Liit, mille esimeheks valiti õpetaja Avo Üprus, kes oli ka üks 1988. aastal loodud EKLi asutajatest ja EKÜ esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles