Aaviksoo: Venemaa julgeolekulepet ei tohiks alahinnata

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaitseminister Jaak Aaviksoo hinnangul ei tohiks Venemaa esitatud uut Euroopa julgeolekulepet alahinnata, sest see näitab, mis suunas suur naaber tegutseb.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo ütles KUKU raadio saates «Välismääraja», et arvamus, et tegemist on Medvedevi plaaniga, mis sündinud tormakalt, on pealiskaudne. Aaviksoo lisas, et tema arvab, et tegemist on Vladimir Putini lähikonnas tekkinud kontseptuaalse plaaniga, mille üks osa oli ka Gruusia konflikt.

Aaviksoo sõnul ei tasu Venemaa tegutsemist selle leppe ümber alahinnata. Venemaa tajub, et tema olulisus maailmas kahaneb, see kuidas Venemaa seda probleemi lahendab, on Aaviksoo hinnangul ka meile oluline. Ta märkis, et paljud lääneriigid ja ka USA suhtuvad Venemaa ettepanekutesse diplomaatilise avatusega just seetõttu, et saada aimu, kuhu suunas Venemaa liigub.

Aaviksoo ütles KUKUle, et meil on võimalus mõjutada Venemaal toimuvaid protsesse ainult siis, kui suhtume Venemaa ettepanekutesse respekti ja arusaamisega. Tema hinnangul on seetõttu mõõdukas tähelepanu julgeolekuleppele vajalik, kuigi sisulisi poole pealt on selles leppes Aaviksoo sõnul küsitavusi kümneid kordi rohkem kui sisulisi lahendusi ja võimalik, et segaduse tekitamine on Venemaa üks strateegilisi eesmärke.

Paljud poliitikud on leidnud, et Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi esitatud lepe ei ole midagi uut ja et oluline on tugevdada olemasolevate organisatsioonide ja lepete sisu, mitte luua uusi.

Medvedevi ettepanekute kohaselt hakkaks rahvusvahelise julgeoleku tagamisel peamist rolli mängima ÜRO Julgeolekunõukogu, mille alaline vetoõigusega liige on Venemaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles