Keskerakonna kongressil tauniti karjeriste parteis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna kongress.
Keskerakonna kongress. Foto: Raigo Pajula

Keskerakonna kongressil kostis harvaesinevat avalikku kriitikat partei siseelu kohta – esimees Edgar Savisaar pahandas erakonna parlamendiesindusega liigse vaguruse pärast ja riigikogu fraktsiooni asejuht Ain Seppik taunis karjeriste parteis.

 

Savisaar ütles laupäeval Tallinnas hiljuti avatud kontserdimajas parteiliidrina peetud kongressikõnes ootamatult, et keskerakondlased on opositsioonis olnud liiga leebed.

«Pidevalt on kuulda vaid Tallinna parempoolse opositsiooni häält, aga riigikogus opositsioonisaadikute hulgast kostab harva midagi,» tegi Keskerakonna esimees etteheite.

«Tallinnas suudab opositsioon tõstatada küsimuse lasteaedadest, aga opositsioon riigikogus ei ole suutnud viia rahvani seda, et lasteaedade alarahastamise algatas valitsus. Rahvasaadikud, kas te ei ole rahva huvide eest seisjatena mõnikord liiga vagurad?» küsis ta.

Tegemist on Keskerakonna juhi avalikus retoorikas üpris pretsedenditu avaldusega, mis paistis silma kui uus element Savisaare traditsioonilises kõnes.

Lõviosa veteranpoliitiku seekordse ettekande muid teemasid – paremerakondade rahvavaenuliku poliitika kritiseerimine, Keskerakonna õige poliitika saabuv võidukäik ja meedia kallutatus – on tema esinemisi jälginud inimestele hästi tuttavad.

Savisaar ütles isegi, et keskerakondlased pole osanud riigikogu kõrgeid ametikohti partei eesmärkide saavutamiseks ära kasutada.

«Teil on positsioone küll!» pahandas ta. «Keskerakonna fraktsiooni 28 liikmest seitse kannavad komisjoni aseesimehe tiitlit ning Toomas Varek juhib riigieelarve kontrolli erikomisjoni. Riigieelarvet, mis lubas eelmisel aastal peatset majanduskasvu, on nüüd juba kolmel korral jõhkralt kärbitud.»

Keskerakonna aseesimees Kadri Simson, kes võttis tänavu suvel pärast Vilja Savisaare lahkumist europarlamenti üle tsentristide parlamendifraktsiooni juhtimise, ütles seepeale, et on saadikurühma juhina pidanud korduvalt tundma opositsioonijõu piiratust valitsuskoalitsiooni vastu.

Tema sõnul on fraktsioon harva võtnud parlamendis kasutusele vahendeid, mis on valitsuse seisukohalt raskemad kui kõnepidamine.

«Tunnistades tõesti mõnikord ka sobimatut leebust – oleme lasknud näiteks õiguskantsleril liigses rahus pealt vaadata, kuidas kolmas negatiivne eelarve tehti sel aastal riigikogust ja seadusest mööda minnes,» märkis Simson.

Savisaare tavatu avalik kriitika partei parlamendifraktsiooni jõuetuse aadressil sai lisa partei aukohtu esimehe rollis esinenud endiselt siseministrilt Ain Seppikult, kes taunis kongressi kõnetoolist osas parteilastes juurdunud saamismentaliteeti.

«Tuleb endale selgeks teha, et poliitika ei ole kiire rikastumise koht ja erakond ei ole tööbüroo,» rääkis ta. «Mind häirib viimasel ajal üha rohkem see saamismentaliteet ja ülikõrged ootused karjäärile. Kui aga küsida, mida oled sina siis tegelikult erakonnale andnud, on vastuseks sageli õlakehitus.»

Selline suhtumine on Seppiku sõnul temale kui Keskerakonna aukohtu esimehele täiesti vastuvõetamatu.

«Osad inimesed võtavad erakonda justkui isikliku eduloo kindlustajat. Jah, siin võib teha karjääri, jah, siin võib jõuda kaugele. Kuid ainult andes, mitte ainult saades,» märkis kauaaegne poliitik.

Kongressi esinemiste põhisõnum oli siiski kantud võimuvahetuse ootusest. Edgar Savisaar ennustas Keskerakonna võimulepääsemist vasaktsentristlikus koalitsioonis, mille võimalike osalistena nimetas ka sotsiaaldemokraate ja Rahvaliitu.

«Tänavu kahtedel valimistel kaotanud valitsusest on jäänud ainult oma portfellisangade külge klammerdunud grupp politikaane, kes enne iga hääletamist peab enesele poliitilise peenraha eest ostma kuus rohelist häält riigikogus,» ütles Savisaar.

Erakonna tipud jäid samaks
•    Keskerakonna esimeheks sai ootuspäraselt suure häälteenamusega taas Edgar Savisaar, aseesimeestena jätkavad Kadri Simson ning Enn Eesmaa.
•    Kongressil valitud uus Keskerakonna juhatuse koosseis on järgmine: Jüri Ratas, Kadri Simson, Mailis Reps, Arvo Sarapuu, Enn Eesmaa, Aadu Must, Kalle Laanet, Marika Tuus, Deniss Boroditš, Toomas Vitsut, Peeter Võsa, Kalev Kallo, Mihhail Korb, Siret Kotka.
Allikas: kESKERAKOND

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles