Riigikogu andis kohtunike palgamurele järele

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuniku rõivad varnas.
Kohtuniku rõivad varnas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu põhiseaduskomisjon võttis kuulda kohtunike muret ning tõstis ametnike palgaseaduse eelnõus kohtunike tasustamise koefitsiente, vähendades nii riski, et kohtunike palgad eelnõu tulemusena langevad.


Komisjoni esimehe Väino Linde sõnul avalikustatakse täpsed koefitsiendid lähitundidel, kuna ei soovita nii olulises küsimuses eksida. Küll aga lubas ta, et võrreldes senise eelnõuga kohtunike seisund tänase otsusega paranes.

Kohtunikud märkisid varem riigikogule saadetud arvamuses, et seadused keelavad nende sissetulekute vähendamise, mis aga võib uue eelnõu vastuvõtmisega kaasneda. Muuhulgas tegid nad ettepaneku tõsta neile ettenähtud palgakoefitsiente.

Kui eelnõus oli tänaseni ringkonnakohtunike koefitsient 0,6 presidendi palka, siis Eesti Kohtunike Ühing pakkus oma arvamuses selleks 0,7. Maa- ja halduskohtuniku ametipalga koefitsient pidi nende nägemuses olema 0,6, samas kui eelnõus oli see jäetud vahemikku 0,5-0,6.

Presidendi palka, mis saab kogu palgaastmestiku aluseks (koefitsient 1), komisjon täna Linde sõnul paika ei pannud, võttes selle aga oma järgmise esmaspäeva plaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles