Ekspert: Kliimauurijate e-kirjade vargus oli planeeritud ja hästi tasustatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopenhaageni kliimakonverents algas.
Kopenhaageni kliimakonverents algas. Foto: AFP / Scanpix

East Anglia ülikooli kliimauuringute keskuse arvutitesse murdnud häkkerid võisid tegutseda ÜRO kliimatippkohtumist nurjata soovinud inimeste käsul, kirjutas esmaspäeval Briti ajaleht Times.


Varastatud ning hiljem avaldatud elektronkirjades arutasid keskuse töötajad isekeskis, kas ja kuivõrd mõjutab antropogeenne tegevus kliima soojenemist ning kas see võib olla kliimamuutuste peamine põhjus.

Kliimamuutuste valitsustevahelise paneeli aseesimehe Jean Pascale van Ypersele sõnul on selge, et keskuse võrgukeskonda ei murdnud sisse amatöörhäkkerid. Tema sõnul oli rünnak läbimõeldud ja hästi finantseeritud, selle eesmärgiks oli kõigutada arvamust inimtegevuse suurest rollist kliima muutumises. Asjaolu, et varastatud andmed avaldati kõigepealt Vene võrguküljel, mis suhtub skeptiliselt sellesse teooriasse, näitab van Ypersele sõnul, et kogu operatsioon oli ette kinni makstud.

«Vene häkkeritele on omane tasu ette nõuda. Kui võtta arvesse (varastatud) elektronkirjade suurt hulka, siis saab selgeks, et tehti ära tohutu töö mitte ainult andmete mahalaadimiseks, vaid ka kirjade ja dokumentide hoolikaks väljavalimiseks, sest neid ei valitud suvaliselt. Seal sisalduvad 13 aasta andmed, see pole amatööride töö,» arvas ekspert.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles