Parts esitas valitsusele rongiliikluse arendamise kava

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edelaraudtee reisirong.
Edelaraudtee reisirong. Foto: Elmo Riig / Sakala

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts esitas täna valitsuskabinetile rongiliikluse arendamise kava, mis lähtub riigikogu kinnitatud «Transpordi arengukavast 2006-2013». 

Kava kohaselt tuleb kindlustada ohutu liiklemine raudteel, tõsta rongiliikluse kiirust ja jätkata reisirongiliiklust vähemalt senises mahus, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

Selleks, et neid ülesandeid täita, tuleb lähiaastatel investeerida nii raudteesse kui ka uutesse rongidesse.

Valitsuskabinet arutas vajadust arendada Rapla, Viljandi ja Pärnu suuna raudtee infrastruktuuri selliselt, mis võimaldaks neil raudteedel reisirongiliikluse jätkumist vähemalt tänases mahus ja uute rongidega, samuti peab rongidel aastaks 2012 olema nendel liinidel võimalik sõita kiirusega 110 kuni 120 kilomeetrit tunnis.

Valitsus otsustas volitada majandus- ja kommunikatsiooniministrit alustama infrastruktuuri omanikuga läbirääkimisi pikaajalise lepingu sõlmimiseks, samuti tuleb ette valmistada selleks vajalik riigikogu otsuse eelnõu.

Teise punktina esitas Parts valitsuskabinetile ettepaneku osta uued reisirongid nii Tallinna lähiliinidele kui ka kaugliinidele. Rongide ostuks sõlmiks valitsus halduslepingu ASiga Elektriraudtee, kuid reisirongiliiklust korraldaks ettevõte, kelle leidmiseks korraldab valitsus rahvusvahelise konkursi.

Valitsus toetas seda ettepanekut ning kohustas ministrit ette valmistama valitsuse korralduse eelnõu, millega antakse ASile Elektriraudtee volitus uute reisirongide hanke väljakuulutamiseks.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ja tehnilise järelevalve ameti hinnangute järgi vajab Rapla, Viljandi ja Pärnu suuna raudtee infrastruktuur järgmise viie aasta jooksul investeeringuid kuni 650 miljonit krooni.

Veeremi koosseisu ostmiseks on kogu vajadus umbes 2,7 miljardit krooni, millest 1 miljard krooni on valitsus kavandanud eraldada Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondi vahenditest. Lõplikud summad selguvad riigihangete käigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles