Ansip soovis van Rompuy'lt vastuolude ületamist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman van Rompuy ja Andrus Ansip.
Herman van Rompuy ja Andrus Ansip. Foto: Valitsuse pressibüroo

Peaminister Andrus Ansip avaldas pärast kohtumist Euroopa Ülemkogu uue eesistuja Herman van Rompuy'ga lootust, et viimane suudab ületada liidus tekkida võivad vastuolud.

Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Stenbocki majas Eestit külastanud Herman van Rompuy'ga, kes  valiti viimasel Euroopa Liidu tippkohtumisel Euroopa
Ülemkogu eesistujaks, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Enne kohtumise algust esinesid Andrus Ansip ja Herman van Rompuy Stenbocki majja kogunenud ajakirjanike ees lühikese avaldusega. Eesti peaminister õnnitles Van Rompuy'd vastutusrikka ametikoha saamise puhul ning  soovis talle eesseisvate eesmärkide saavutamisel palju edu.

«Euroopa Liidu laual on praegu mitmed olulised teemad, kus heade lahenduste  saamiseks on vaja tugevat koordineerivat eesistujat - inimest, kes oskab ületada  võimalikud vastuolud ja sõlmida kokku lahtised otsad,» ütles Ansip.

Ta avaldas veendumust, et van Rompuy esindab igati ka Eesti nägemust eesistuja rollist. Lõunasöögi raames toimunud kohtumisel arutati mitmeid teemasid, mis
on  olulised nii Eestile kui Euroopa Liidule tervikuna - majandusolukord ja konkurentsivõime suurendamine, kliimapoliitika ning energiajulgeolek.

Vestluse käigus rõhutas Ansip Eesti soovi ühineda euroalaga 2011. aasta  alguses kui üht peamist prioriteeti Eesti Euroopa Liidu suunalises poliitikas. Ta ütles, et Eesti 2010. aasta riigieelarve on koostatud põhimõttel, et see täidab Maastrichti lepingu eelarvekriteeriumi nõude. Novembris täitis Eesti selgelt inflatsioonikriteeriumi.

«Eesti näeb euroalaga liitumist, ranget eelarvepoliitikat ning jätkusuutlikku riigirahandust eeldustena majanduse arengut toetava keskkonna loomisel,» ütles Ansip. Euroopa Liidu ees seisvatest väljakutsetest rääkides tõdesid Ansip ja van Rompuy Euroopa konkurentsivõime tõstmise vajadust maailmas. Ansip kinnitas, et Eesti pooldab ambitsioonika strateegia jätkumist selles valdkonnas.

«Eesti jaoks on esmatähtsad valdkonnad teadus- ja arendustegevus, innovatsioon ning haridus, samuti töötajate oskuste arendamine. Eesti riik on suurendanud investeeringuid teadus- ja arendustegevusse, mis tähendab, et aastaks 2011 jõuavad need kogumahus kahe protsendini Eesti sisemajanduse kogutoodangust,» märkis Ansip Eesti seisukohti tutvustades.

Energiatemaatikal peatudes olid Ansip ja van Rompuy üksmeelel, et energiavarustuse arendamine on Euroopa Liidu kui terviku jaoks oluline prioriteet. Peaminister Ansip rõhutas, et energiajulgeoleku tagamiseks tuleb rajada täiendavad energiaühendusi ning rajada reaalselt toimiv ühine energiaturg Euroopa Liidus.

Euroopa Ülemkogu eesistujana lubas van Rompuy ka edaspidi tähtsustada tegevusi, mis aitavad kaasa võitluses globaalse kliimasoojenemisega. Peaminister Andrus Ansip ütles, et Eesti soov oleks tõhusa kliimalepingu sõlmimine käimasoleval ÜRO kliimakonverentsil Kopenhaagenis. Ta kordas lubadust, mille kohaselt toetab Eesti vähemarenenud riike nende kliimapoliitikas ühe miljoni euroga aastas kolme aasta vältel. Peaminister Andrus Ansip ja Euroopa Ülemkogu eesistujaks valitud

Herman van Rompuy avaldasid ka heameelt Lissaboni lepingu jõustumise üle, mis nende sõnul tõhustab Euroopa Liidu toimimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles