Ilves: jõuga koolireformi läbi viia pole õige

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Reuters / Scanpix

President Toomas Hendrik Ilves peab õppekavade ja koolivõrgu reformi vältimatuks, kuid soovitab nende küsimuste arutamiseks piisavalt aega võtta ja mitte teravate vastuolude kiuste jõuga lahendusi kehtestada.

Ilves kohtus täna haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase, riigikogu kultuurikomisjoni esimehe Peeter Kreitzbergi, lastevanemate liidu eestseisuse liikme Liisa Pakosta ja Eesti Koolijuhtide ühenduse esimehe Toomas Kruusimägiga ning arutas nendega uue põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse menetlemist riigikogus.

Eelnõu teise lugemise käigus on valitsuse esitatud eelnõus tehtud põhimõttelisi muudatusi koolide korralduse ja õpilaste vastuvõtu tingimuste asjus. Riigipea palus nende muudatuste võimalikud mõjud hoolikalt läbi töötada, teatas presidendi kantselei.

«On selge, et õppekavade ja koolivõrgu reform on vältimatu,» ütles Ilves. «Ent haridusalaste otsuste tegemisel tuleb mõelda aasta, viis ja kaksteist ette. Millised on uue seaduse soovitud ja soovimatud mõjud, on Eesti väiksust arvestades võimalik täpselt selgeks teha.»

Ta soovitas nende küsimuste läbiarutamiseks piisavalt aega võtta ja pani kodanikuühiskonna esindajaile südamele, et ka nemad konstruktiivselt kaasa töötaksid ning lootis, et parlament arvestab nende ettepanekutega.

«Haridus on nii oluline ja kõiki puudutav teema, et siin ei saa väga teravate vastuolude kiuste jõuga lahendusi kehtestada,» leidis riigipea. «Nii sündinud otsused ei jääks tõenäoliselt püsima.»

Ilves märkis, et demokraatlikus ühiskonnas ei ole ega saagi olla täielikku üksmeelt, ent kogu ühiskonda puudutavate pikaajalise mõjuga otsuste langetamisel tuleks otsida võimalikult lai toetuspind, teha kõik võimalik, et reform lähtuks eelkõige laste tuleviku kindlustamise huvist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles