Lukas: mina olen ühiskonda hoiatanud

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ütles pärast täna koolireformile riigikogus osaks saanud kriitikatulva, et põhikooli ja gümnaasiumi lahutamine on Eesti hariduse tuleviku jaoks hädavajalik.


«Mina olen ühiskonda hoiatanud ja kolme aasta pärast on kõigil selge, et mul on õigus olnud, sest meie väike rahvas ei saa lasta süvenenda hariduslikul kihistumisel,» ütles haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas kommentaariks tänasele arutelule riigikogus.

«Vaated on erinevad selle tõttu, et mina pean nägema kogu pilti tervikuna ja tulevikku ette,» selgitas Lukas. Teda kurvastab, et Eesti Koolijuhtide Ühenduse esimees Toomas Kruusimägi kõneles riigikogus nii, nagu poleks koole aruteludesse üldse kaasatud. Samuti teeb Lukast murelikuks asjaolu, et riigikogus vaidlustati reformi olemust.

«Ühiskonnale on jäetud vildakas pilt nagu oleks põhikool koolimudelina jätkusuutmatu,» ütles Lukas, kinnitades, et see arusaam on vale.

Ta rõhutas, et gümnaasiumiõpilaste arv väheneb järgneva kolme aastaga 30 protsenti ja seetõttu tuleb just praegu teha haridusmuudatused korraga ära.

«Kui me ei lahuta põhikoole ja gümnaasiume siis linnade koolid tõmbavad maapõhikoolid tühjaks,» hoiatas Lukas. «Mulle tundub, et linnakoolide juhtidel, kes on saanud õpilasi valida, puudub vastutustunne, et peame kindlustama kogu Eesti tasakaaluka arengu.»

«Ma olen presidendiga nõus, et tuleb ühiskonnas pingeid ära hoida,» sõnas Lukas, kinnitades, et on avatud diskussioonile, kuid rõhutas, et suured haridusotsused tuleb ära teha enne, kui õpilaste arv gümnaasiumides hakkab kriitliselt langema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles