Rosimannus ja Seppik lahkuvad riigikogust

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Rosimannus ning Ain Seppik jätavad riigikogutöö selja taha.
Rain Rosimannus ning Ain Seppik jätavad riigikogutöö selja taha. Foto: Peeter Langovits

Tulevastel riigikogu valimistel ei saa kahe suure – Keskerakonna ja Reformierakonna – nimekirjades valida parteide praeguseid võtmeisikuid Ain Seppikut ja Rain Rosimannust.


Keskerakonna juhtfiguur, endine minister ja peamine kõneisik Ain Seppik teatas juba suvel, et rohkem ta riigikogu valimistel kandideerida ei kavatse. «Olen juba parlamendis olnud küll, kaheksa aastat on piisav aeg, et vahetust teha,» põhjendas Seppik.



Üleeile, mil parlamendis arutati kõrgemate riigiteenijate palgaküsimust, võttis sõna ka kauaaegne Reformierakonna ideoloog, suurepäraseks poliitstrateegiks nimetatud Rain Rosimannus.



Ta tunnistas, et riigikogu liikmete palkade keskmisest palgast lahti sidumine on keeruline ülesanne ega lisa kellelegi populaarsust, eriti olukorras, kus keskmised palgad on ajutiselt langemas.



Seletanud lahti uue palgakorralduse eelnõu, pidas Rosimannus vajalikuks kõne lõpus öelda: «Igaks juhuks rõhutan, et mina olen siin puldis kõneldes vaba igasugusest huvide konfliktist ja omakasust, kuna olen kindlalt otsustanud järgmisse riigikokku mitte kandideerida.



Ka ei saa ma mingit eripensioni, mis riigikogu liikmetele, erinevalt paljudest teistest kõrgematest riigiametnikest, on teatavasti kaotatud juba 2003. aastast saadik,» teatas Rosimannus.



Eile selgitas ta Postimehele põgusalt oma otsuse tagamaid ja tõdes, et riigikogu liikme töö pole ju ometi ainuke maailmas. «Olen veel noor mees ja prooviksin hea meelega vahelduseks midagi muud. Kindlasti on teisigi kohti, kus Eestile kasulik olla,» ütles ta.



Samas ei kao Rosimannus lähiajal kuhugi Reformierakonna ajutrustist, vaid peab üheks oma ülesandeks Reformierakonna viimaste aastate pingutus – Eesti majanduskriisist välja saada ja euro koju tuua – valimisvõiduks vormida.



«Kuni 2011. aasta kevadeni töötan täie jõuga parlamendis, siis võtan kuueks kuuks aja maha ja siis vaatan, mis edasi. Kõik huvitavad pakkumised on teretulnud,» lisas ta.



Kannapöördeid oma senises poliitkarjääris on hiljuti teinud ka kaks Isamaa ja Res Publica liidrite sekka kuulunud meest.



Endine rahandusminister Taavi Veskimägi otsustas jätta poliitikuameti ning siirduda energiaärisse, üks IRLi ideolooge Ott Lumi jättis samuti riigikogu ja ka erakonna ning lõi koos kaaslastega oma kommunikatsioonifirma.



Ain Seppiku CV


Sünniaeg ja -koht: 12.03.1952 Tallinn


Perekonnaseis: abielus, kaks poega


Haridus: Tartu Ülikool, õigusteadus



Töökohad:



• X ja XI riigikogu 2003–…, Keskerakonna fraktsiooni aseesimees


• siseminister 2002


• OÜ Õigusbüroo Ain Seppik juhatuse liige 2001


• AS Sularahakeskus, osakonnajuhataja 1997–2001


• Eesti Politsei peadirektor 1995–1997, peadirektori asetäitja 1994


• siseministri nõunik 1995


• politsei keskuurimisbüroo direktor 1993–1994


• uurimisameti peadirektor 1992


• prokurör, kohtunik 1976–1992



Erakond: Eesti Keskerakond 1998–...


Autasud: Püha Sergi Radonežski II klassi orden 2007, Valgetähe V klassi teenetemärk 1997



Rain Rosimannuse CV


Sünniaeg- ja koht: 9.11.1968 Rapla


Perekonnaseis: vabaabielus, kaks poega


Haridus: Tartu Ülikool, sotsioloogia, MA



Töökohad:



• X ja XI riigikogu 2003–…, Reformierakonna fraktsiooni aseesimees


• peaministri büroo juhataja 2002–2003


• rahandusministeeriumi nõunik 1999–2002


• riigikogu kantselei Reformierakonna fraktsiooni nõunik 1997–1999


• presidendi kantselei sisepoliitika nõunik



Tegevus: SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse ja SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla nõukogu liige; Eesti Reformierakonna juhatuse liige; MTÜ Eesti-Hiina Selts juhatuse liige


Erakond: Eesti Reformierakond 1998–...


Huvialad: jalgpall, tennis, golf, ajalugu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles