Ligi tuhat ajateenijat vandus riigile truudust

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Täna andsid maaväe väeosades sõdurivande kokku 946 oktoobris ajateenistust alustanud sõdurit.

Kuperjanovi pataljonis vandus truudust Eesti Vabariigile 349 ajateenijat, Viru pataljonis andis sõdurivande 201 noorsõdurit, Tapa sõjaväelinnakus Pioneeripataljonis vannutati 110, Suurtükiväepataljonis 98, Õhutõrjepataljonis 85 noorsõdurit, Kalevi pataljonis andis vande 61 ja Logistikapataljonis 42 värskelt treenitud võitlejat.

Sõdurivandega tõotab kaitseväelane jääda ustavaks demokraatlikule Eesti Vabariigile ja tema põhiseaduslikule korrale, kaitsta Eesti Vabariiki vaenlase vastu kogu oma mõistuse ja jõuga, olla valmis ohverdama oma elu isamaa eest ning pidada kinni kaitseväe distsipliinist.

«Need sõnad, mis te üheskoos ütlesite, pole lihtsalt ilus jutt,» ütles Kirde kaitseringkonna
ülem kolonelleitnant Martin Herem. «Need sõnad ühendavad ja liidavad teid sõltumata emakeelest või päritolust ja seovad teid Eestimaaga. Ma olen teie üle uhke.»

Truudusetõotuse annavad ajateenijad pärast kümnenädalase sõduri baaskursuse lõpetamist. Sõduri baaskursus on ajateenistusse kutsutud sõduri jaoks esmatasandi õpe, kus värsketele kaitseväelastele antakse üksikvõitleja teadmised ja oskused.

Sõduri baaskursus lõppeb eksamiga. Õppursõdurite teadmisi ja oskusi kontrollitakse nii teoreetiliste testidega kui ka praktiliste harjutuste käigus lahingrajal, kus on vaja lahendada erinevaid ülesandeid nagu tulepositsiooni valik, maskeerimine, vahemaade mõõtmine, esmaabi andmine ja miinide paigaldamine. Lisaks lahingraja läbimisele kontrollitakse sõdurite vastupidavust rännakuga, mille kogupikkus on erinevates väeosades kuni 50 kilomeetrit.

Staabi- ja sidepataljonis andis 70 sõdurit vande pataljoni aastapäeval, 18. novembril. Vahipataljonis annab 185 baaskursuse lõpetajat vande 17. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles