Narkotooraine salakaubaveos süüdistatavad astuvad kohtu ette

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amfetamiinipakk
Amfetamiinipakk Foto: Politsei.

Viru ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse maksu- ja tolliameti uurimisosakonna menetletud kriminaalasja, milles süüdistatakse 51-aastast Aleksandrit ja 44-aastast Vladimirit narkootilise aine lähteaine käitlemises ja selle salakaubaveos.


Süüdistuse kohaselt kohtusid Aleksandr ja Vladimir selle aasta 17. juunil Venemaal eeluurimisel tuvastamata isikutega, kelle käest omandasid 10 liitrit lähteainet fenüülatsetooni. Nimetatud koguse fenüülatsetooni näol on tegemist ainega, millest saab valmistada 5,1-9,2 kg amfetamiini või 5,6-10,1 kg metaamfetamiini.

Lähteaine toimetamiseks üle tollipiiri peideti vedelik erinevatesse anumatesse - õllepudelitesse, kanistritesse, auto klaasipesuvedeliku paaki ning kahte soojenduskotti, mis kinnitati Aleksandri kehale. Sama päeva õhtul hakkasid mehed narkoaine lähteainega Eestisse tulema, kuid lähteaine avastati tollikontrolli käigus ja mõlemad mehed peeti kinni.

Samal päeval võeti nad prokuröri taotlusel kohtu poolt eeluurimise ajaks vahi alla.

Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Antti Aitseni sõnul jäi tänu Aleksandri ja Vladimiri kinnipidamisele ära narkootilise aine lähteainest suure koguse amfetamiini või metaamfetamiini valmistamine ja selle tarbijateni jõudmine.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna juhataja Rene Kanniste sõnul on Maksu- ja Tolliameti üheks ülesandeks kaitsta ühiskonda narkootikumide ja nendega kaubitsemise eest.

«Amet keskendub oma tegevuses ka lähteainete avastamisele ja kinnipidamisele, kuna see mõjutab üldiselt narkootiliste ainete kättesaadavust ning realiseerimata narkootiliste ainete koguste pealt jääb kuritegelikel gruppidel saamata kuritegelik tulu, mida on võimalik kasutada teiste kuritegude toimepanemiseks,» rõhutas Kanniste.

Kohtueelse uurimise lõppedes said Aleksandr ja Vladimir süüdistuse narkootilise aine levitamise ettevalmistamises, narkootilise aine suures koguses ebaseadusliku käitlemise toimepanemiseks vajaliku aine omandamises, valdamises ja veos. Sellise kuriteo toimepanemise eest näeb seadus ette kas rahalise karistuse või kuni viie aasta pikkuse vangistuse.

Samuti said nad süüdistuse vastava kohustusliku dokumendita ja riikliku registri kandeta narkootilise aine lähteaine toimetamises üle EÜ tolliterritooriumi piiri ja riigipiiri, mis oli toime pannud grupi poolt.

Sellise kuriteo eest näeb seadus ette kahe kuni kümne aasta pikkuse vangistuse.

Kriminaalasja hakatakse arutama Viru maakohtu Narva kohtumajas järgmise aasta jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles