Simson: maamaksu tuleb riigieelarvest kompenseerida

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson.

Maamaksust laekuvate tulude vähenemine tuleb omavalitsustele riigieelarvest kompenseerida, praegu kavandatav maksukärbe võib olla põhiseadusvastane, hoiatas


riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson, kommenteerides Isamaa- ja Res Publica Liidu ettepanekut seada maamaksule 960 kroonine ülempiir.

Simson lisas, et linnade ja valdade põhiseaduslike ülesannete täitmiseks loob aluse just tulubaas, millest olulisemad on maamaks ja tulumaks.

«See on omavalitsuste iseseisva valitsemise alustala. Ettepanek võtta omavalitsustelt maksutulud surub linnad ja vallad tõsisesse rahalisse kitsikusse. Isamaa ja Res Publica Liit ei kipu siin arvestama paljude väikevaldade praeguse rahalise seisuga.»

«Kuigi valla või linnakodanikule võib maamaksu alandamine esmalt tunduda õiglane, tähendab see, et linnavalitsuselt pole sel juhul enam mõtet abi loota,» sõnas
Simson. «Maamaks laekub omavalitsuste eelarvesse, nendest vahenditest hooldatakse ja luuakse teede-, kanalisatsooni-ja veevõrke ning tagatakse teised kohalikele elanikele olulised hüved.»

Arvestades, et riik on niigi vähendanud omavalitsuste tulubaasi, suurendades samal ajal kohustusi, ei suuda omavalitsused maksukärbete korral tagada vajalikke
teenuseid.

IRLi ettepanek näitab veelkord, et omavalitsusi püütakse käsitleda vabariigi valitsuse käepikendusena, eirates nende rolli eraldiseisva demokraatliku
võimutasandina. Katsed teha lõikeid ja anda lubadusi omavalitsuste arvelt toonitavad pigem riigi rahakotiga kehva ümberkäimist.

Keskerakonna fraktsioon esitas maamaksuseadusele muudatusettepanekud, mis annaks edaspidi võimaluse tasuda maamaksu osamaksetena ka neil, kelle maamaksu arve jääb alla 1000 krooni. «Eesti ei ole jõudnud veel viie rikkama Euroopa riigi hulka ning paljudele inimestele võib olla keeruline korraga 1000-kroonine väljamakse,» selgitas Simson muudatusettepaneku vajadust.

Keskerakond esitas ka ettepaneku maamaksu piirmäära jätmiseks 20 kroonile. Eelnõu kohaselt tõuseb piirmäär 50 kroonile, mistõttu väheneb kohalikele omavalitsusele laekuv tulu kokku 4,2 miljoni krooni võrra. Kolmeteistkümnel omavalitsusel väheneks maamaksutulu üle 5 protsendi.

Riigikogu rahanduskomisjon arutab maamaksuseaduse muutmise seaduse eelnõule esitatud muudatusettepanekuid esmaspäeval, 14. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles