Kohtunike palgad tõusevad kümneid tuhandeid kroone

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu põhiseaduskomisjon kirjutas kõrgete riigiteenijate palgaeelnõusse kümnete tuhandete kroonide jagu palgatõusu, see-eest kaob kohtunike lisatasu staaži eest.


Riigikohtu pressiesindaja Mailin Aasmäe ütles Postimees.ee'le, et riigikohtu esimees teenib praegu 62 575 krooni kuus, riigikohtu liige aga 57 360 krooni.

Uue eelnõu kohaselt hakkaks riigikohtu esimehe palk olema aga alates 2011. aasta kevadest võrdne presidendi omaga, tõustes 81 362 kroonini ehk ligi 19 000 krooni.

Riigikohtu liikme uus palganumber oleks 69 158 krooni ehk ligi 12 000 krooni suurem.

Ringkonnakohtunikud saavad justiitsministeeriumi pressijuhi Ivi Papsteli sõnul praegu 46 931 krooni ning maa- ja halduskohtu kohtunikud 41 716 krooni.

Praegu riigikogus arutletav eelnõu kergitab neid numbreid vastavalt ligi 14 000 ja ligi 11 000 krooni võrra.

Kohtunike lõplikud sissetulekud on siiski eelkirjeldatust reeglina suuremad, kuna neile lisanduvad lisatasud staaži, juhtimis- ja juhendamisülesannete täitmise eest. Lisatasusid makstakse praegu ning need jäävad alles ka uues eelnõus, välja arvatud staaži eest.

Viieaastase staaži eest saavad kohtunikud praegu viieprotsendilist lisatasu, kümneaastase eest kümneprotsendilist ja 15 aasta eest 15-protsendilist. Need ongi plaanis ära kaotada.

Kohtunikud ise on nimetanud neid lisatasusid motivaatorina pikemaks ajaks selle elukutse peale jäämisel olukorras, kus kohtunikel on karjäärivõimalusi napilt.

kui kohtuniku palk pärast kõrgete riigiteenijate ametipalkade seaduse jõustumist on väiksem kui kohtuniku senine palk, makstakse eelnõu kohaselt kohtunikule senist palka niikaua, kuni kohtuniku palk ületab senist palka.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles