Eestipärast perekonnanime saab lihtsamalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuendati levinud perekonnanimede loendit.
Uuendati levinud perekonnanimede loendit. Foto: Corbis / Scanpix

Riigikogus vastu võetud muudatus lisas nimeseadusse võimaluse taotleda nimevahetust, kui selle põhjuseks on soov kanda eestipärast perekonnanime. Lihtsustub ka nimevahetuse protseduur.

Regionaalminister Siim Kiisleri sõnul sai seadusemuudatus alguse igapäevatöös selgunud vajadusest. «Varem otsiti eestipärase nime taotlemiseks võimalust klausli «muud mõjuvad põhjused» all. Nüüd on võimalus seadusse selgesõnaliselt sisse kirjutatud. Inimesed, kes soovivad kanda eestipärast nime, ei pea selleks enam mingeid vabandusi välja mõtlema,» selgitas Kiisler.

Vastavalt nimeseadusele võib nüüd isiku põhjendatud soovil uue perekonnanime anda, kui inimene soovib vabaneda tavatu kujuga perekonnanimest, mis ei ole perekonnanimeks sobiv oma keeruka kirjapildi, häälduse või tähenduse tõttu.

Samuti on uus perekonnanimi põhjendatud, kui inimene soovib vabaneda senisest perekonnanimest, mis ühtib teise isiku nimega või soovib vältida isikunimest tingitud majanduslikku või sotsiaalset laadi kahjulikke tagajärgi.

Perekonnanime muutmine on jätkuvalt võimalik ka muul mõjuval põhjusel.

Muudatusega lihtsustub ka nime vahetamise protseduur. Näiteks kui soovitakse võtta esivanema nime või muuta mitmest nimest perekonnanime järjestust, saab nime muutmise nüüdsest vormistada regionaalministri poolt volitatud isik.

Seadusemuudatus jõustub 2010. aasta 1. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles