Afganistanis langes Eesti kaitseväelane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Jalakase pildi kõrval süüdati kaitseväe peastaabis leinaküünal.
Kristjan Jalakase pildi kõrval süüdati kaitseväe peastaabis leinaküünal. Foto: Liis Treimann

Täna hommikul langes Afganistanis NATO operatsioonil lahinguülesandeid täites Estcoy-9 kaitseväelane, 19-aastane nooremseersant Kristjan Jalakas.


Afganistani valitsuse vastased mässulised ründasid Eesti jalaväeüksust isevalmistatud lõhkekehaga Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis Nad-e- Ali piirkonnas, teatas kaitseväe peastaap.

Jaoülema abi nooremseersant Kristjan Jalakas langes, kui tema allüksus hõivas Wahidi patrullbaasist vähem kui kahe kilomeetri kaugusel ühte hoonetekompleksi, eesmärgiga panna välja vaatluspost. Teised kaitseväelased rünnakus kannatada ei saanud.

Kaitseväe juhataja Ants Laaneots lausus täna pressikonverentsil, et Nad-e-Ali piirkonnas kasutab Taliban peamiselt miinisõda, kusjuures nende pandud miinide juures on alati ka Talibani võitlejate varitsus.

Jalakas sai surma, kui tema allüksus oli sisenenud ühte müüridega ümbritsetud hoonetegruppi, et sinna päevaks vaatluspost üles panna. Hoonetest nad leidsid ja tegid kahjutuks kaks pommi, ent seejärel tuli info võimalikust rünnakust.

Allüksus võttis kiirelt sisse ringkaitset, mille käigus astus Jalakas miini peale ja sai surma.

Laaneots lausus, et kaitsevägi kasutab praegu maa seest ka metalli mittesisaldavaid pomme leidvaid pinnaseradareid, ent Talibani uueks lähenemiseks on viia lõhkekeha sõdurist külje peale.

Pommi paneb plahvatama surveplaadile astumine. Surveplaadist viiakse juhe mitme meetri kaugusel asuva lõhkekehani ja kui sõdur astub surveplaadi peale, siis toimub plahvatus mitte ta jala all, vaid külje peal.

Just niimoodi sai laupäeval vigastada üks kaitseväelane. Laaneots lausus, et kõik kehaosad on tal alles, sest pomm ei plahvatanud mitte ta jala all, vaid temast 3,5 meetri kaugusel seina sees. Pommi ümber oli pandud ka polte ja naelasid, et suuremat kahju tekitada.

Nooremseersant Kristjan Jalakas alustas teenistust kaitseväes 2008. aastal vahipataljonis. Pärast ajateenistust jätkas nooremseersant Jalakas teenistust elukutselise kaitseväelasena Scoutspataljonis ja Kalevi jalaväepataljonis, kus teenis jaoülema abina.

Praegu teenivad Lõuna-Afganistani rahutus Helmandi provintsis Eesti jalaväekompanii Estcoy-9, logistiline toetuselement NSE-8, staabiohvitserid ja staabiallohvitserid. Jalaväekompanii Estcoy-9 teenib Suurbritannia juhitava Helmandi väekoondise koosseisus.

Eesti kontingendi suurus Afganistanis on 155 kaitseväelast.

Kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast. Afganistanis on langenud kokku 7 Eesti kaitseväelast, neist neli tänavu.

Kaitseministeeriumi 1. korruse fuajees (Sakala 1) on avatud kaastundeavalduste raamatud, samuti on kaitseministeeriumi veebilehel www.kmin.ee avatud elektrooniline kaastundevalduste raamat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles