Pihl ja Seeder sõidutasid oma lapsi helikopteriga

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
21. juulil 2008. aastal Tallinnas Süsta tänaval asuvas piirivalvebaasis tehtud fotol läheb toonane siseminister Jüri Pihl ja põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder koos oma lastega kopterile ja siirduvad pooleteise tunni pikkusele patrull-lennule.
21. juulil 2008. aastal Tallinnas Süsta tänaval asuvas piirivalvebaasis tehtud fotol läheb toonane siseminister Jüri Pihl ja põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder koos oma lastega kopterile ja siirduvad pooleteise tunni pikkusele patrull-lennule. Foto: Erakogu

Endine siseminister Jüri Pihl organiseeris piirivalve uue päästekopteri patrull-lennule selleks puhkuse ajal soovi avaldanud põllumajandusministri Helir-Valdor Seederi koos lastega.



«Tsiviilisikuid teenistuslendudele kaasa ei võeta. Väga harva oleme teinud erandi ajakirjanikele piirivalve tegevuse tutvustamise eesmärgil,» vastas piirivalveameti avalike suhete juht Postimehe järelepärimisele, kas tsiviilisikud pääsevad päästekopteri patrull-lennule.

Ometi viisid kaks Eesti tipp-poliitikut koos endaga mullu 21. juulil Tallinnas Koplis Süsta tänaval asuvast piirivalvebaasist Paldiski poole suundunud patrull-lennule kolm alaealist poissi.

Poliitikute ja nende laste helikopterisse minekust tegi fotod amatöörfotograaf, kelle käest Eestis opositsioonis asuv erakond üritas viimaste kohalike valimiste eel Postimehe andmeil neid fotosid poliitikute kompromiteerimiseks ka ära osta.

«Siin riigis tulevad ju kõik asjad lõpuks välja,» võttis sotsiaal­demokraatide juht, nüüdne Tallinna abilinnapea Pihl Postimehele kokku enda ja tollase valitsuskabineti kaaslase Seederi pooleteise aasta taguse õhusõidu.

Ent selles, et mehed võtsid Põhja-Eesti rannikut mööda kulgenud patrull-lennule kaasa nende peredes kasvavad poisid, ei olevat Pihli väitel siiski mingit saladust. «Ütleme nii, et meiega olid kaasas noored lennuhuvilised,» nentis ta.

Pihli sõnul sai tema ja Seederi ühine lennureis teoks pärast seda, kui põllumajandusminister ühes vestluses selle võimalikkuse kohta lähemalt küsis.

«Minu teada on selliseid sõite kogu aeg tehtud, nii et lisainimeste pardale pääsemise korraldamises pole midagi erakordset,» ütles Pihl. «Pealegi ei too see endaga kaasa täiendavaid kulusid lisakütuse näol.»

Kuigi ametlikult viibis IRLi kuuluv põllumajandusminister Seeder umbes poolteist tundi kestnud patrullreidi ajal puhkusel, põhjendas Pihl kolleegi lennule pääsemist vajadusega tutvuda keskkonnareostuse likvideerimistöödega.

«Puhtformaalselt on keskkonnareostuse tõrjetööd kaudselt ka põllumajandusministeeriumi vastutusala,» ütles Pihl. «Nii et las ta (Seeder – toim) siis vaatas ülevalt, kuidas see teoreetiliselt õhust välja võib näha.»

Piirivalveameti selgitusel ei ole piirivalve patrull-lendudele kellegi kõrvalise kaasa võtmine tavaline praktika. «Juhul kui see ei sega lennuülesannete täitmist, on vajadusel piirilõiguga tutvumise eesmärgil patrull-lennul kaasas käinud mõne teise ametkonna esindaja,» ütles ameti avalike suhete juht.

Tänavu kevadel siseministri kohalt lahkuma pidanud Pihli sõnul õnnestus tal oma ametiaja jooksul kopteriga sõita kolmel korral. «Need kõik olid seotud ametlike patrullreididega ja ülejäänud kahel korral lendasime seoses oma tööga idapiiriga tutvumisel,» ütles ta.

Eksministri sõnul hoidus ta oma ametiajal piirivalve lennusalga lennukit või kopterit kasutamast ametilähetustes Lääne-Eesti saartele või naaberriiki Soome, kus võinuks seda teha aja kokkuhoidmise huvides. «Nii mõnigi teine minister on seda teinud,» ütles Pihl.

Seeder: meie pole ainsad

Poegadega kopterisõidul käinud põllumajandusministri Helir-Valdor Seederi sõnul on ta neile varemgi näidanud, kuidas igapäevatööd teeb.

Kas olete käinud piirivalve uue päästekopteriga lendamas?


Jah, olen, ühel korral. See oli korraline reid, patrull-lend.

Kuidas te sellele reidile saite?


Ma küsisin siseministrilt [Jüri Pihlilt], kas mul oleks võimalik ühele lennule kaasa saada ja nii see lend ära organiseeriti.

Ja mis mulje teile jäi?


Huvitav oli, ma ei ole kunagi Soome lahe ja ranniku kohal helikopteriga sõitnud. Rannikut helikopterist vaadata on põnev.

Oli see teile elu esimene kopterisõit?


Teine. Esimest korda sõitsin ministrina Portugali Euroopa Liidu eesistumise ajal Portugalis.

Kes sellel Eesti patrullreidil peale teie veel osalesid?


Meeskond ja Jüri Pihl.

Meie andmetel olid kopteris ka väikesed lapsed. Kes nad olid?


(Paus) Mul oli kaks poega kaasas.

Seal oli veel kolmaski poiss, kas tema oli Pihliga kaasas?


Ju siis, see on suhteliselt loogiline järeldus.

Kuidas teie osalemist koos lastega sellisel lennul eetiliselt hindama peaks?


Mingeid lisakulutusi meie tõttu ei olnud. (Paus.) Samas ega turismifirma kaudu pileteid sellistele reisidele müüda jah. (Paus.)

Ega selles, et riigiametnikud võtavad endaga kaasa ametlikus mõistes asjasse mitte puutuvaid isikuid, midagi ülimalt erakordset ju pole. Võtame kas või töövarju päeva, mille käigus võivad kõrvalised isikud sattuda samasugustesse olukordadesse.

Tavalise riigiametniku lapsel ei ole sellist luksust pääseda päästekopteri patrull-lennule.


Ma olen oma poisse ministrina mujale ka kaasa vedanud. Nii ministeeriumisse tööle kui ka riigikokku. Pojad on mul isegi valitsuse istungil kaasas olnud.

Ma pean heaks tavaks seda, et riigivalitsemine oleks võimalikult avatud. Ma ei oska kuidagi hukka mõista seda, kui pojad näevad, kuidas nende isa töötab.

Ainult et see kopterilend polnud kuidagi teie tööga seotud.


Ma usun, et selliseid juhtumeid on varemgi olnud. Ilmselt on selles nimekirjas, kes niisugustele lendudele saanud, teisigi nimesid. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles