Lang: avalikkus peab teadma Pihli avalduse tagamaid

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Peeter Langovits

Justiitsiminister Rein Langi sõnul on vajalik, et Jüri Pihli erakonnakaaslased ja valijad teaksid, mille alusel tegi sotsiaaldemokraatide üks liidreid kaitsepolitseile avalduse valitsuse liikmete suhtes menetluse alustamiseks.

«Minu palvel andis kapo mulle täna üle ka Jüri Pihli avalduse koopia. Tartu Ülikooli õigusteaduskonnas Vaino Vahingu käe all kohtupsühhiaatria algkursuse läbinuna on mul selle avalduse kohta oma arvamus,» sõnas Lang.

Justiitsministri sõnul saavad selliseid avaldusi Eesti ametiasutused iga päev, kuid esmakordselt on tegemist juhtumiga, kus ühe erakonna esimees, kes veel hiljuti oli valitsuse liige, oleks kirjalikult taotlenud valitsuse liikmete suhtes riigireetmise tunnustel kriminaalmenetluse alustamist.

«Jüri Pihli sõnad ja teod on meedia tähelepanu all. Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimehena peab härra Pihl  arvestama sellega, et tema erakonna liikmed, toetajad ja valijad reeglina usaldavad teda ega kahtle tema sõnades,» lisas Lang.

«Ühiskonnal tervikuna peab olema võimalus teada, millistele andmetele tuginedes taotleb härra Jüri Pihl õiguskaitseorganitelt kriminaalmenetluse alustamist demokraatlikult ametisse nimetatud ministrite suhtes kuriteo tunnustel, mille eest saab karistusena mõista eluaegse vanglakaristuse,» on justiitsminister veendunud.

Lähtudes suurest avalikust huvist, otsustas Lang teha Jüri Pihli avalduse avalikkusele kättesaadavaks. «Avaldus sisaldab lisaks minu isikuandmetele ka Urmas Paeti ja Andrus Ansipi isikuandmeid, mille avaldamiseks on mul asjaomaste isikute nõusolek,» lisas Lang.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles