Rektorid ei nõustu tulemustasu täieliku välistamisega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridusministeeriumi hoone Tartus.
Haridusministeeriumi hoone Tartus. Foto: Lauri Kulpsoo.

Riigi kolme rakenduskõrgkooli rektorid saatsid haridus- ja teadusminister Tõnis Lukasele kirja, kus ei nõustu neile tulemustasu maksmise täieliku välistamisega.

Nimelt on rektoril kehtiva korra kohaselt õigus taotleda puhkuse- ja jõulutoetusi juhul, kui seda makstakse kõigile kõrgkooli töötajatele. Tulemustasu taotlused esitati ka tänavu, kuid ministeerium on otsustanud seda sel aastal mitte maksta.

Põhjusena viidati mainekahjule ning sellelegi, kuidas riigiõppeasutuste palgafondi toel püütakse katta muid vältimatuid kulusid, kirjutasid Tallinna tervishoiu kõrgkooli rektor Ülle Ernits, Lääne-Viru rakenduskõrgkooli rektor Helle Noorväli ja Tallinna pedagoogilse seminari rektor Koit Nõlvak.

Rektorid märgivad, et mõistavad põhjendusi, kuid ei saa nendega lõplikult nõustuda. «Konservatiivse eelarvepoliitikaga rakenduskõrgkoolide majandamisel oleme saavutanud suurepäraseid tulemusi ka piiratud eelarve tingimustes,» lisasid nad. «Lisaks on erinevatel kõrgkoolidel ja nende rektoritel spetsiifilised saavutused, mis on märkimisväärsed.»

Näiteks läbis Tallinna tervishoiu kõrgkool edukalt üleminekuhindamise ning Lääne-Viru rakenduskõrgkooli rektor kaitses doktorikraadi, seisab ministrile saadetud kirjas.

«Me ei toeta rektoritele laustoetuse maksmist, kuid peame õiglaseks erinevate saavutuste eest ka rektorite tunnustamist (eriti tingimustes, kus rektor on samuti tunnustanud oma kõrgkooli töötajaid). Palgakorralduse aluste olemasolul ei saa me pidada põhjendatuks selle eiramist.»

Rektorid lisasid, et on oodanud ministeeriumi eestvedamisel tulemustasustamise põhimõtte väljatöötamist. «Kui me peame võtma vastutuse kõrgkooli eelarve kasutamise eest, siis soovime ka vastutuse võtmist haridus- ja teadusministeeriumilt rektorite tegevuse hindamiseks, tagasisidestamiseks ning kõrgkooli tulemusest ja tegevusest lähtuvaks tunnustamiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles