Mai Levin: Sõõrumaa kunstikogus on palju haruldusi

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rotermanni kvartal
Rotermanni kvartal Foto: Sven Soome

Kunstiteadlane Mai Levin ütles, et kunstikogu väärtust on täpselt väga raske mõõta, kuid suurettevõtja Urmas Sõõrumaa kollektsioonis leidub igatahes mitmeid haruldusi.

«Kahtlemata on see hea investeering,» ütles Mai Levin Sõõrumaa 1000 taiesest koosneva ja umbes 100 miljonit krooni maksva kunstikollektsiooni kohta. «Seal on mõningaid väliskunsti teoseid, väga hea kogu baltisakslasi, Eesti klassikat, hõbedakogu, mõnevõrra graafikat,» loetles Levin.

«Minu meelest on Sõõrumaal väga hea kogu,» märkis Levin, kuid ei osanud öelda, mis võiks olla selle kõike väärtuslikum teos. «Üks asi on hind, aga asjad on ju ikkagi unikaalsed ja neid on teinekord väga raske võrrelda.»

Levin ütles, et hindab ise Sõõrumaa kollektsioonis kõrgelt mõnesid baltisaksa kunstnike portreesid. Viimati soetatud kaks baltisaksa meistri Gustav Hippiuse tööd on tema sõnul samuti tore leid. «Üldiselt on tal palju haruldusi,» lisas Levin.

«Investeeringu moment on ka olemas, aga teisest küljest on kunst niisugune salakaval asi, et ta võtab oma võimusesse,» kommenteeris Levin ärimeeste kunstikogumisharrastust. «Hakkad esialgu kergemeelselt koguma ja pärast ei saa enam haigusest lahti.»

«Ma arvan, et kõik kogujad on paljugi juurde õppinud, kogenud ja rikkamaks saanud ning seda mitte rahalises mõttes. Mõnikord mõne asja eest tasub ka üle maksta, sest see on ikka nii haruldane ja ajaga nende tööde väärtus kasvab,» rääkis Levin.

Levini sõnul on tore, et Rotermanni kvartalis, kus Sõõrumaa täna oma US Art Gallery avab, kunstigaleriide võrgustik täiustub. Galeriis on eksponeeritud Sõõrumaa kunstikogu paremik. Väljas on baltisaksa suurmeistrid, Eesti vanema põlvkonna maalikunsti, skulptuuri ja graafikat.

Tuntud Eesti ärimeestest on suured kunstikogud veel ka Enn Kunilal, René Kuulmannil, Mart Lepal ja Guido Sammelseljal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles