Pihl ei näe põhjust ise lahkuda

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihl.
Jüri Pihl. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Jüri Pihl ei kavatse esialgu ise parteijuhi koha pealt tagasi astuda ning peab õigeks, et selle otsuse langetaks erakonna üldkogu.

Pihl ütles täna Postimees.ee`le, et tunneb survet tagasiastumiseks. «Aga mina seda (tagasi astumise) otsust teinud ei ole ja vähemalt enne juhatuses arutamist ei kavatse seda ka teha,» lisas ta. «Ma ei näe, et oleksin teinud midagi nii valesti, et peaksin tagasi astuma. Ma arvan, et neid asjaolusid on võimalik selgitada.»

Pihli hinnangul oleks tema lahkumine kahjulik nii talle kui ka erakonnale, sest nii annab partei järele kriminaaluurimise kaudu esile kutsutud poliitilistele rünnakutele.

Erakonna põhikirja järgi juhatus partei esimeest lahti lasta ei saa, see õigus on vaid erakonna üldkogul. Kui aga juhatus on veendunud vajaduses partei esimeest vahetada, saavad nad ise vähemalt kümnepäevase etteteatamisajaga üldkogu kokku kutsuda või lasta seda teha erakonna volikogul.

Kui aga parteijuht on valmis ise tagasi astuma, saaks juhatus kolme päevaga kokku kutsuda erakonna volikogu, kes partei aseesimeeste seast kuni järgmise üldkoguni ajutise uue esimehe kinnitab.

Postimees.ee andmetel loodavadki paljud SDE juhatuse liikmed, et Pihl ikkagi ise tagasi ei astuks ning ei tekiks kuni erakonna erakorralise üldkogu kokku kutsumiseni keerulist seisu, kus juhatus tahab partei esimeest välja vahetada, kuid too pole sellega nõus.

Postimees.ee küsimusele, kas ta on valmis juhatuse soovil ise tagasi astuma, märkis Pihl, et «õige oleks selleks ikkagi kokku kutsuda üldkogu». «Las siis need jõujooned saavad seal paika, et kuidas erakond edasi läheb,» lisas ta. «Mind on valinud üldkogu ja las siis üldkogu valib ka uued juhid - uue juhatuse, uued aseesimehed, uue esimehe.»

Samas lisas Pihl, et päris kategooriliselt ta siiski seda võimalust ei välista, et on valmis pärast tänast juhatuse koosolekut ise tagasi astuma.

Ta ei soovinud spekuleerida teemal, kas lahkub poliitikast, kui on sunnitud erakonna esimehe kohalt taanduma.

Pihl esitas 2. detsembril kaitsepolitseile kuriteoteate, kus ta palus kapol algatada kriminaalmenetlus peaminister Andrus Ansipi, välisminister Urmas Paeti ja justiitsminister Rein Langi kohta ning viitas, et nad võivad olla toime pannud riigireetmise. Kaitsepolitsei kriminaalmenetlust ei algatanud.

Pihl oli kutsutud tol päeval ülekuulamisele viisaskandaali tõttu algatatud kriminaalmenetlusele, mille raames üritab kaitsepolitsei selgitada, kuidas riigisaladuse kaitse all olevad andmed ajakirjandusse lekkisid.

Täna õhtul koguneb SDE juhatus ning seal tuleb arutamisele Pihli sobivus parteijuhi kohale. Pihli tegu on kritiseerinud mitmed SDE juhatuse liikmed ning ka president Toomas Hendrik Ilves märkis, et «sisepoliitilise avalduse vormistamine kuriteoteateks on mulle arusaamatu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles