Murru vangide kohtuprotsessil nõuti riigiprokuröri taandamist

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiprokurör Steven Hristo Evestus.
Riigiprokurör Steven Hristo Evestus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Täna jätkus Murru vangla endise juhi Gunnar Bergvaldi ja Murru vangide ühine kohtuprotsess. Üks süüdistatavatest nõudis riigiprokurör Steven-Hristo Evestuse taandamist.


Kohus kuulas prokuröri taotlusel üle kaks tunnistajat, nende hulgas ka justiitsministeeriumi vanglate asekantsleri Priit Kama. Vaadati videosalvestisi vangla üheksandast eluosakonnast ja vaadati lisamaterjale. Istungi lõpus esitas 31-aastane eluaegne vang Andrei Tali kohtule taotluse taandada riigiprokurör Steven-Hristo Evestus, vahendas Reporter.ee.

Peale Tali on kohtupingis Murru vangla juhi endine asetäitja Gunnar Bergvald, vangla julgeolekuosakonna endine juhataja Raivo Põder, endine vangivalvur Olaf Tšarnetski, Murru vangla endine vang Vladimir Živolupi, politseiniku tapmise eest eluks ajaks vangi mõistetud 35-aastane Romeo Kalda, samuti eluks ajaks vangi mõistetud 33-aastane Rene Vainik ning nende kaasvangid Sergei Sokolovski, Karola Lük ja Juri Stupak.

Kriminaalmenetlust alustati kaitsepolitsei ettekande põhjal, mille järgi oli mõnel Murru vangla vangil mõjuvõimu nii kaasvangide kui ka vangla ametnike seas. Riigiprokurör Evestuse süüdistuse järgi jätsid Murru vangla direktori asetäitja Bergvald, julgeolekuosakonna juhataja Põder ja vangivalvur Tšarnetski teadlikult ja ebaseaduslikult märkamata mitu vangide vahelist füüsilist arvete klaarimist.

Bergvaldi ja Põtra süüdsitab prokurör ka kuriteo varjamises.

Kohtueelsel uurimisel tuvastati, et Bergvald ja Põder ei avaldanud vangi surnuks peksmises neile teada olnud kahtlustatavate meeste nimesid ja jätkasid kuritegude varjamist ka edasises kriminaalmenetluses.

Pärast skandaali puhkemist Murru vanglas tulid ilmsiks ka autoriteetsete vangide jalgrattamatkad vangla juhtidega, vanglaliidrite šašlõkiõhtud ning traadita interneti võimalus vanglas.

Uurimise alla sattunud vangla töötajad kaotasid oma ameti.

Kohtuistung jätkub esmaspäeval. Siis vastab kohus muu hulgas ka süüdsitatava Tali taotlusele taandada riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles