Arenguriigid tahavad kliimaleppe läbi kukutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Kopenhaagenis eile lõppema pidanud kliimakonverentsil käib endiselt vihane võitlus, vahendas BBC. Kuigi USA juhtimisel suutsid viis suurriiki, nende hulgas ka Hiina jõuda vastu ööd ühise tekstini, mis kinnitab näiteks, et maakera keskmine temperatuur ei tohi soojeneda üle kahe kraadi Celsiuse järgi, üritab väike grupp arenguriike lepet veel tagasi lükata.


Taani peaminister ei ole leppe teksti veel ametlikult välja kuulutanud, sest saamaks ÜRO ametliku dokumendi staatust, peavad seda toetama kõik 193 esindatud riiki.

Samal ajal kui USA riigipea Barack Obama teatas hilisõhtul telekaamerate ees kokkuleppele jõudmisest, polnud suurem osa riike seda veel näinudki. Üks vihasemaid kokkuleppe vaenlasi oli Sudaani delegatsioon, kes nimetas seda moraalituks, kuigi arenguriikidele lubati seal 2020 aastani 100 miljardi dollari ulatuses abi kliima muutumise tagajärgedega tegelemiseks. Teised vastased on praegu veel Tuvalu ja Venezuela, lisaks  Kuuba, Ecuador ja Boliivia, kelle arvates pole kokkuleppe piisavalt siduv ja kuna see sõlmiti tagatoas peamiselt suurriikide eestvõttel, ei võetud nende ega planeedi huvisid piisavalt arvesse ning eirati ÜRO autoriteeti.

Ükski suurriikidest ei nimetanud kokkulepet ideaalseks, kuid näiteks end veetaseme tõusu tõttu uppumisohus olevaks deklareerinud Maldiivide president Mohammed Nasheed kiitis selle heaks. «Muidugi pole lepe see, mida me ootame ja olen esimene, kes tunnistab rahulolematust, kuid see dokument lubab meil läbirääkimistega edasi minna ja sõlmida siduv lepe aastaks 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles