Herkel: Pihli asemel võiks sotside juhiks kerkida Mikser

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Peeter Langovits

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liikme Andres Herkeli hinnangul on sotside praeguse esimehe Jüri Pihli tõsiseltvõetavust pärast hiljutist skandaali raske taastada ning partei uueks juhiks võiks kerkida Sven Mikser.

«Vaatamata sellele, et Jüri Pihl Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatuses halvimast pääses, jääb sotside liidriprobleem minu arvates vinduma,» kirjutas riigikogu liige Herkel oma blogis.

Tema hinnangul kõneleb asjaolu, et mitmed endised ja praegused juhtpoliitikud ütlesid Pihli kohta karme sõnu ajakirjanduses, kuid juhatuses ei järgnenud sellele «õieti midagi» seda, et Pihlil pole vähimatki soovi erakonna ees taanduda ja sundvastuollu minek juhatuse ja jonnaka esimehe vahel juhtinuks sotsid oluliselt halvemasse olukorda.

«Teiseks vajatakse liidrivahetuseks kauem aega ja seda ei ole mõistlik teha poliitilise surve all,» leidis Herkel. «Nüüd tuleb vaadata, kas ja kuidas toimib Pihli poolt väljendatud vabandus - avalikkusele, SDE liikmetele ja lõpuks ka selle otsestele adressaatidele, Reformierakonna kolmele ministrile.»

Herkel lisas samas, et olukorra pentsikus jääb siiski alles. «Riigireetmisest hullemat pattu ei saa poliitikas olla. Kuigi vabandamine oli möödapääsmatu, ei tee see olnut olematuks,» märkis ta. «See pole ju lasteaed, kus täna süüdistatakse kõige hullemas, homme vabandatakse ja ülehomme unustatakse. Jüri Pihli tõsiseltvõetavust on väga raske taastada.»

Herkeli sõnul toimis Pihl tehnokraadist siseministrina päris hästi, kuid erakonna esimehena jääb paljugi puudu. «Ambitsioon on, kuid haare on kitsas ja rollitaju kohati nihkes. See omakorda tekitab küsimuse erakonna identiteedist,» kirjutas ta. «Varem enamasti intellektuaalidega seotud erakonnast on ühtäkki saanud nn jõustruktuuride erakond. Sedagi mitte veenvalt, vaid nüüd juba karikatuurselt.»

Herkeli sõnul võib poliitikas sobiva liidri leidmine tihti olla palju keerulisem ülesanne kui ideoloogia ja programmi kokkupanemine. «Kui sotsid tahavad tulevikku vaadata, siis on minu meelest kõige enam potentsiaali Sven Mikseril,» märkis ta. «Tal on tõsine intellektuaalne kandvus, mis arvatavasti aitaks kaasa ka Eesti sisepoliitilise stiili ja kultuuri parandamisele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles