Ilves: palgatõusu otsus ei mõju riigikogu mainele hästi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Elmo Riig / Sakala

President Toomas Hendrik Ilves ütles aastalõpuintervjuus ETV-le, et «ausalt öeldes selline otsus ei mõju hästi riigikogu mainele, et tõsta palka, see ei ole see, mida praegu oodatakse.»

President Ilves nimetas vajalikuks riigikogu liikmete ja kõrgemate riigiametnike töötasu lahtisidumist Eesti keskmisest palgast, kuid taunis parlamendisaadikute palgatõusu.

«Keskmise palgaga sidumine riivas õiglustunnet,» ütles ta, nimetades loobumist keskmise palgaga sidumisest «hädavajalikuks».

Samas pöördus Ilves ka kõigi valijate poole, meenutades, et just nende valikutest sõltub, kes pääsevad Eestis valitsema.

«Meie parlament, omavalitsused, ka Euroopa Parlament on täpselt valijate poolt langetatud otsuste nägu,» ütles president. «Seni, kuni minnakse populistlike loosungite õnge, siis pole vaja imestada, kui nende loosungite kaudu parlamenti saanud rahvaasemikud ei käitu nii, nagu tahetakse.»

Ilves avaldas kartust, et kui «me laiemalt ei hakka teistmoodi käituma, siis me diskrediteerime liberaalset demokraatiat» ning see viib «moraalsele, poliitilisele ja majanduslikule allakäigule».

«Üleilmse majanduskriisi osas valitses aasta tagasi teadmatus, et milline see tuleb ja kui sügav see on,» meenutas president.

«Et pakkuda reaalseid töökohti, on vaja majanduse taastumist, riigi usaldusväärsust on vaja taastada ja selle on Eesti saavutanud. Loodan, et tarvitusele võetud meetmed aitavad ja majanduse kosudes saab hakata inimesi jälle tööle võtma,» sõnas Ilves.

«Meie valuuta devalveerimise oht ehk seesama usaldamatus on kadunud, rahvusvahelised reitingud näitavad seda; Eesti tõenäoliselt saab eurotsooni, on agentuurid ütelnud - just see toob siia investeeringuid,» rõhutas president.

«Vaadakem riikidele, mis pole karme otsuseid langetanud - nad on oluliselt viletsamas seisus, see on fakt. Nii eurotsoonis kui sellest väljaspool on riike, mis seisavad majandusliku krahhi ees,» juhtis riigipea tähelepanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles