Isased muskuspardid kasutavad sugutit relvana

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muskuspardid
Muskuspardid Foto: AP / Scanpix

USA Yale`i ülikooli zooloogide sõnul kasutavad isased muskuspardid (Cairina moschata) sugudevahelises võitluses oma pikka sugutit nagu relva.

Muskuspartide sugutid võivad olla kuni 40-sentimeetrised, olles peaaegu pool nende kehapikkusest, kirjutab New Scientist.

Emased muskuspardid valivad paaritumiseks sobiva isase välja pulmamängu ja suletiku põhjal.

Kuid hüljatud isased ei anna lihtsalt alla, vaid teevad kõik, et emastega paarituda saaks. Pikk ja painduv fallos on see, mille nad relvana käiku lasevad.

«Isased ja emased muskuspardid peavad väga julma sugudevahelist võitlust, et kelle käes on kontroll. See võitlus on selge märk sugudevahelisest konfliktist,» selgitas uurija Patricia Brennan.

Ta lisas, et isaste muskuspartide suguti on spiraalikujuline.

«Umbes nagu korgitser, isane part liigutab paaritumisel fallost kella liikumisele vastassuunas, saates sperma emase pardi vasakusse munajuhasse,» selgitas Brennan.

Brennani ja ta kolleegide uuring näitas, et emaste muskuspartide suguorgan on isaste omale vastupidise spiraaliga.

Selle tõttu on muskuspartide paaritumine natuke keeruline ning see sunnib isastel jõudu kasutama.  

Teadlased tegid katse, milles lasid isastel muskuspartidel panna oma fallos emapartide vagiina sarnasesse tuubi.

Isastel oli selle tuubi panemisega raskusi.

Brennani arvas, et kui looduslik valik andis isastele muskuspartidele painduvad sugutid, siis said emased loodusliku tasakaalu huvides sellised genitaalid, mis aitavad neil kontrollida, milline sperma nende munarakud viljastab.

«Emane saab paaritumisprotsessi enda poolt välja valitud isasele lihtsamaks teha. Ta peab ainult oma genitaalide lihased lõdvestama,» selgitas teadlane.

Brennan ja ta meeskond uurisid ka muskuspartide falloste kõvastumist.

«See toimub 60 korda kiiremini kui siiani arvati. See annab isastele suurepärase paaritumismehhanismi,» lisas Brennan.

Kanada Toronto ülikooli evolutsioonibioloogi Locke Rowe sõnul on muskuspardid hea näide loomade genitaalide antagonistlikust ehitusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles