Tasuta puu- ja köögivilja saab ligi kolmveerand algklassiõpilastest

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige populaarsem koolipuuvili on õun.
Kõige populaarsem koolipuuvili on õun. Foto: Toomas Huik

Sügisel alanud programmi toel saab praeguseks tasuta koolipuu- ja köögivilja ligi kolmveerand Eesti algklassiõpilastest kokku 314 koolis.

Põllumajanduse registrite- ja informatsiooni amet (PRIA), kes võtab vastu taotlusi toetuse saamiseks koolipuu- ja köögivilja jagamiseks koolides, hindab senist taotlemist küllaltki aktiivseks.

«Programm käivitus ladusalt ja suuremate probleemideta tänavu sügisel. Küllap aitas kaasa ka see, et osalemisskeem on sarnane koolipiimaprogrammi omale, millega on enamik koole juba tuttavad,» ütles PRIA riiklike toetuste büroo juhataja Liina Tilk.

Koolipuuvilja-programmi käsitleva riikliku strateegias on programmiga hõlmatavate 1.-4. klasside õpilaste piirarvuks umbes 50 000 ning praegu peaks koolipuuvili ja -köögivili jõudma 36 665 lapseni.

PRIA andmetel on lastele kõige rohkem jagatud õunu, pirne, porgandit, kaalikat, kapsast, kurki ja tomatit.

Rahastamistaotlusi esitavad firmad PRIA-le kahekuuliste perioodide kohta pärast seda, kui puuviljad-köögiviljad on lastele juba kätte jagatud. Tilk tõdes, et levinud viga on, et lastele jagatakse ka lõunamaiseid puuvilju nagu apelsin, mandariin ja banaan ning üritatakse selle eest hüvitist küsida. «Aga nende kohta ei ole meil lubatud toetust välja maksta. Programm soosib selliste puuviljade, marjade ja köögiviljade jagamist, mis kasvavad ka Eestis,» ütles Tilk.

Ta kinnitas siiski, et lapsevanematelt ei tohiks ärasöödud apelsinide hinda siiski keegi välja nõuda, sest toetuse taotleja on andnud allkirja, et teab toetuse taotlemise tingimusi. Seega vastutab ta ise, kui ostis ja jagas puuvilju, mille maksumust pole võimalik hüvitada.

Koolipuuvilja tarnijatena ja PRIA-lt selleks toetuse taotlejatena on seni heakskiidu saanud 190 asutust-ettevõtet, kelle seas on nii kohalikke omavalitsusi, koole kui ka ettevõtteid.

Sarnaselt koolipiimale hakati alates tänavu sügisest koolides 1. - 4. klassi õpilastele jagama üks kord nädalas tasuta värskeid puu- ja köögivilju. Iga laps saab 80-100 grammi õuna, porgandit või muud tervislikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles