Terrorist üritas Detroidi kohal 278 reisijaga lennukit õhku lasta

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äärepealt terrorirünnaku ohvriks langenud Delta lennukompanii tütarfirma Northwest Airlinesi lennuk Airbus 300 Detroidi lennuväljal.
Äärepealt terrorirünnaku ohvriks langenud Delta lennukompanii tütarfirma Northwest Airlinesi lennuk Airbus 300 Detroidi lennuväljal. Foto: AP / Scanpix

Meesterahvas, kes üritas Amsterdamist Detroiti teel olnud USA reisilennukis lõhkepaketti plahvatama panna, tunnistas seotust terrorivõrgustikuga Al-Qaeda.

Intsident juhtus, kui Northwest Airlinesi Airbus 300 tüüpi lennuk oli maandumas Detroidi lennuväljale, vahendas AFP.

Lennu 253 õhusõiduki pardal oli 278 reisijat ning hetk enne maandumise algust märgati, kuidas üks reisija püüab süüdata midagi, mis paistab ilutulestiku raketi moodi.

Tal õnnestuski lõhkeaine süüdata, kuid lennuki personal sai temast kiiresti jagu. Vahejuhtumi käigus said mõned reisijad kergemaid vigastusi, kaasa arvatud süütaja ise.

Lennuk maandus turvaliselt Detroidi Metropolitani lennuväljale ning FBI töötajad otsisid õhusõiduki läbi ning vestlesid ka reisijatega, et teha kindlaks, kas tegu oli millegi ilutulestikuraketi laadse või hoopis pulbriga, nagu väitis osa pealtnägijaid.

Lennukis plahvatust korraldada üritanud mees tunnistas ülekuulajaile, et sai lõhkeaine Jeemenis ühes juhtnööridega, kus ja kuidas seda kasutada.

Kavandatud terroriaktist teavitati ka Havail jõule veetvat president Barack Obamat, kes pidas seejärel maha konverentskõne oma julgeolekunõunikega. Seejärel andis ta korralduse suurendada turvameetmeid lennureisidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles