Aleksius II soovib sünnimaa iseloomu säilimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuidas võib inimene tunda end kodumaal? Hästi! vastas 1929. aastal Eestis sündinud Venemaa patriarh Aleksius II eile pärast kohtumist peaminister Juhan Partsiga küsimusele, millised on tema muljed Tallinnast.

Venemaa üks mõjukaid inimesi Aleksius II, kes käis viimati sünnimaal 11 aastat tagasi, kiitis, et Tallinn on säilitanud lääneliku keskaegsuse.

Kinkinud peaminister Partsile kaks kullatud küünlajalga, ütles Aleksius II: «Soovin, et Eesti läheks Euroopa Liitu kui võrdväärne riik, säilitades oma iseloomu.»

Ta tunnustas Siim Kallase ja Juhan Partsi valitsusi, kes on lahendanud Konstantinoopoli ja Moskva õigeusukiriku vahelist tüli Eestis, registreerinud Moskva kiriku ning lahendanud ka nende varade küsimust.

Eesti siseministeeriumi andmeil on Moskva õigeusukiriku koguduses 150 000 inimest.

Aleksius II saatjaskonnas Tallinna saabunud Vene parlamendi alamkoja - Riigiduuma - väliskomisjoni aseesimees Leonid Slutski, kelle tegevushuvi on kaks viimast aastat olnud Eesti, joonistas eile mitmes vestluses siinsete poliitikutega Eesti-Vene suhete arengust positiivse pildi.

Selle järgi tühistab Venemaa peagi topelttollid Eesti kaupadele, tagastab sõjaeelse presidendi ametitunnuse, väga tõenäoline on Vene välisministri Igor Ivanovi Tallinna-visiit, võimalik ka peaministrite Partsi ja Kasjanovi kohtumine.

Eesti välispoliitika kujundamisega seotud inimesed jäid sellist tulevikku kommenteerides vaoshoituiks. «Kena kuulda, aga ootame [Venemaa-poolseid] tegusid,» ütles üks neist. «Samas pole kahtlust, et patriarhi külaskäik on kindlasti laiemalt riikidevaheliste suhete arengule väga jõuliselt positiivne märk.»

Aleksius II isikut kaitses ka parlamendiliige Tiit Matsulevitsh, Eesti eelmine suursaadik Venemaal. «Tänase Venemaa liidrite seas on Aleksius kahtlemata ainus, kelle isiklik suhtumine Eesti Vabariiki ei ole kantud imperiaalsest arrogantsist, vaid pigem sümpaatiast ja tänutundest,» kirjutas Matsulevitsh eilses Eesti Päevalehes.

Neljapäeva õhtul viieks päevaks Eestisse saabunud Venemaa patriarh peab siin tuhandetele inimestele mitu jumalateenistust, neist üht sai eile õhtul jälgida ka Toompea lossi ette püstitatud väliekraanilt.

Eile pidas Aleksius II Nevski kalmistul oma vanemate haual hingepalvuse.

Pärast hommikust palvust Tallinnas Aleksandr Nevski katedraalis usklike poole pöördudes ütles Aleksius, et sai juba lapseeas selles pühakojas tunda õigeuskliku jumalateenistuse ilu ja suursugusust.

Ta soovis kõigile Eesti õigeusklikele jumala armulikkust ning kinnitas, et palvetab pidevalt Eestimaa eest.

Täna ja homme on Aleksius II Ida-Virumaal, Kuremäe Pühtitsa kloostris, kuhu tuleb kunagi ka tema rahupaik.

Esmaspäeval kohtub patriarh president Arnold Rüütliga, kes annetab talle Eesti kõrgeima autasu, Maarjamaa Risti. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles