Detroidi lennukiterrori nurjas hollandi filmimees

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Amsterdamist Detroiti suundunud lennukil aset leidnud terrrorirünnakukatse nurjumisel on suur roll hollandi filmimehel, kellel õnnestus takistada pommi detoneerimist.


32-aastane Hollandi pealinnas Amsterdamis elav filmiprodutsent ja videorežissöör Jasper Schuringa kuulis vahetult enne maandumist kärgatust ja nägi endast eespool tõusmas suitsu, misjärel ronis üle toolide ning surus väidetavalt Al-Qaeda sidemetega Umar Farouk Abdulmutallabi vastu põrandat ning lohistas ta seejärel juba esiistmele, kirjutas nydailynews.

«Ma lihtsalt hüppasin, ma ei mõelnud,» ütles sangari seisusesse tõusnud Schuringa, kes oli üks Ühendriikide lennufirma Northwest Airlinesi reisilennuki pardal viibinud 278st reisijast.

Seejärel kontrollis Schuringa, kas Abdulmutallabi rõivaste all pole ka teist lõhkekeha ning lõpuks pani lennuki meeskonnaliikmete abiga nigeerlase käed raudu.

«Ta nägi välja nagu tavaline kutt. On raske uskuda, et ta tõesti üritas selle lennuki õhku lasta,» kirjeldas Schuringa 23-aastast nigeerlast. 

Schuringa sai ise põletushaavu, kui üritas Abdulmutallabi pükstesse peidetud lõhkeainet eemale visata. «Mu käed on üsna põlenud. Ma olen vapustatud. Mul on hea meel siin olla,» kommenteeris Schuringa, kelle auks on suhtlusportaalis Facebook loodud neli lehekülge.

Meedia tähelepanu pälvinud Schuringat on võrreldud ka Ühendriikide kapteni Chesley Sullenbergeriga, kelle oskuslikule tegutsemisele ja edukale hädamaandumisele New Yorgis Hudsoni jões jäid jaanuaris imekombel ellu kõik reisilennuki pardal olnud 155 inimest. 

Muu hulgas on Schuringa tegu võrreldud ka 2001. aasta 11. septembril kaaperdatud Ühendriikide reisilennuki reisijate ennastohverdava kangelaslikkusega, kelle abil ei jõudnud lennuk kunagi oma sihtmärgini, päästes nii tuhandete inimeste elu. 

«Ma ei tunne ennast kangelasena. See tuli täiesti loomulikult. Ma pidin midagi tegema või muidu olnuks liiga hilja.»

Intervjuud Schuringaga saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles