Oksaneni menuromaanist tehakse ooper

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sofi Oksanen esitleb oma romaani «Puhastus» eestikeelset tõlget.
Sofi Oksanen esitleb oma romaani «Puhastus» eestikeelset tõlget. Foto: Peeter Langovits

Postimehe aasta inimeseks valitud Sofi Oksaneni menuromaani «Puhastus» ainetel valmib Tallinna kultuuripealinna tiitliaastaks ooper ning lugu jõuab ka Vanemuise draamalavale.



Eesti juurtega soome kirjaniku Sofi Oksaneni romaanil «Puhastus» põhineva ooperi autor on helilooja Jüri Reinvere. Kahevaatuselise ooperi maailmaesietendus on 3. veebruaril 2011 rahvusooperis Estonia.



Ooperi idee sündis Reinvere ja Oksaneni peas ning viis kuud tagasi tutvustasid nad seda kultuuripealinna meeskonnale.



Sealt jõuti Estonia juhi Aivar Mäe kabinetti. «Oleme oma töö kolmeks aastaks ette planeerinud ja väga raske on midagi vahele võtta, aga projekt väärib seda ja teeme praegu suuri jõupingutusi, et see lavastus 2011. aastal välja tuleks,» ütles Mäe.



Mäe sõnul on Soomes «Puhastust» mängitud mitmes teatris ja põhjanaabrite huvi selle vastu on väga suur. Eestis pidi ooper esialgu etenduma vaid 2011. aastal, kuid praegu ennustab Mäe, et «Puhastus» jääb mängukavva kolmeks-neljaks aastaks.



Ooperi sündmustik areneb aastal 1992, äsja iseseisvuse taastanud Eestis. Vana naise meenutuste kaudu vaadatakse tagasi ilmasõdade-vahelisele ja nõukogudeaegsele Eestile ning eestlastele.



Lääne-Eestis elav Aliide Truu leiab talu hoovilt minestanud noore naise. Vägivaldse mehe eest põgenenud juhuslikust külalisest polegi nii lihtne vabaneda ja kohtumine meenutab Aliidele valusalt traagilist noorusarmastust ning valikuid, mis otsustasid tema lähedaste saatuse.



Kahe naise lugudes põimuvad sarnased saatused osutavad, et aastate möödudes pole tagakiusamine mitte lakanud, vaid võtnud uue vormi.



Jüri Reinvere on eesti noorema põlvkonna helilooja, kellele on iseloomulik žanrite ja stiilide segamine. Suur osa tema muusikast toetub tema enda ingliskeelsele luulele. Ta on elanud lühikest aega Poolas, Rootsis ja 14 aastat Soomes, kus omandas Sibeliuse Akadeemias magistrikraadi. 2005. aastast elab Reinvere Berliinis. Tema loomingut on korduvalt tunnustatud Pariisis heliloojate rostrumil.



Tuleva aasta septembris jõuab «Puhastus» Toomas Suumani lavastusena ka Vanemuise draamalavale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles