Kallas mõtleb Euroopa Parlamenti kandideerimisele

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurovolinik Siim Kallas.
Eurovolinik Siim Kallas. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Komisjoni asepresidendi ja transpordivoliniku Siim Kallase (64) sõnul kaalub ta kandideerimist Euroopa Parlamendi järgmisse koosseisu. «Samas, kolm-neli kuud on veel aega otsustada,» lisas ta.

Praeguse Euroopa Komisjoni volitused lõppevad järgmisel aastal, nii võib öelda, et suures osas on Kallase ja ka teiste volinike töö tehtud. Uus­i suuri ettevõtmisi keegi eriti ei algata, pigem vaadatakse, et pooleliolevad asjad sujuvalt edasi läheksid.

Nii on aga ka aeg mõelda sellele, mis juhtub pärast Euroo­pa Komisjoni voliniku ametiaega. Üks võimalusi on erasektor, kus vähemalt suurte rahvusvaheliste korporatsioonide nõukogudes võiks teenida ulmesummasid. Endisi tipp-poliitikuid, eriti heade sidemetega eksvolinikke, oodatakse paljudesse sellistesse suurfirmadesse.

«Mul pole aga üldse mingit ärisoont,» ei pidanud Kallas sellist varianti kuigi tõenäoliseks. «Pealegi on minu huvi ikkagi pigem poliitika, ühiskond, sotsiaalsed protsessid – hing kisub sinnapoole.»

Europarlamendi liikme koht oleks selles mõttes üsna loogiline samm. Kallase sõnul on ta selle peale mõeldes kaalunud nii poolt- kui ka vastuargumente. «Vahel mõtlen, et europarlamendi töö on väga huvitav. Mõni teine hetk aga kõhklen, kuidas siis elukorraldus hakkaks välja nägema,» rääkis ta.

Kunagine peaminister ja Eesti Panga president viitas sellele, et pärast voliniku ametiaja lõppemist on tal plaan igal juhul Eestisse tagasi kolida, kui aga peaks juhtuma, et ta kandideerib ja ka valitakse Euroopa Parlamenti, tooks see kaasa pideva pendeldamise Tallinna ja Brüsseli vahel. «See oleks siis selline pooleldi äratulemine ja ma ei tea, kas see mulle sobiks,» lisas mees.

Pikem intervjuu 2004. aastast Euroopa Komisjonis volinikuna tegutseva Siim Kallasega nii sellel teemal kui ka teistel teemadel – transpordiasjad, volinikutöö saavutused ja tagasilöögid Brüsselis, Eesti poliitika – ilmub teisipäevases Postimehes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles