ÜRO juht kahtleb Assadi sõnapidamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon tunnistas eile, et jagab rahvusvahelise üldsuse kahtlusi Süüria presidendi Bashar al-Assadi lubadustes riigi keemiarelvaarsenali kohta.

Üldist toetust leidnud Venemaa plaan, millega Süüria keemiarelvad antaks rahvusvahelise kontrolli alla ja Damaskus liituks 1993. aasta keemiarelvakonventsiooniga, on USA võimalikud karistusrünnakud vähemalt esialgu tagaplaanile lükanud.

«President Assad paistab olevat reageerinud positiivselt Vene-USA kõnelustele kriisi lõpetamiseks,» ütles Ban telekanalile France 24, selle tõestuseks on taotlus konventsiooniga ühineda.

«See on positiivne, aga samas tajun ma rahvusvahelises kogukonnas teatavat skepsisetunnet,» lisas ta. «Jah, ma jagan neid kahtlusi.»

Bani sõnul on tähtis, et Süüria võimud kinnitaksid lubadusi tegudega, mis näitaks, et Assadil on tõsi taga.

USA ja tema liitlased on väljendanud Assadi kavatsuste osas kahtlust ja nõudnud garantiid, et kui Süüria võimud lubadust ei täida, järgnevad rahvusvahelised meetmed.

ÜRO inspektorid esitavad esmaspäeval Banile raporti 21. augustil Damaskuse lähedal toimunud arvatava sariinirünnaku kohta. Maailmaorganisatsiooni juht kinnitas teleusutluses, et raport kinnitab keemiarelvade kasutamist.

Rünnaku korraldanud osapoolt küll ei nimetata, kuid Bani sõnul on Assadi režiim «toime pannud palju inimsusvastaseid kuritegusid».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles