Terras: küberkaitse peab olema kõigi sõjaliste operatsioonide osa

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Terras
Riho Terras Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras ütles, et tänapäeval tuleb iga operatsiooni planeerimisel ka küberkaitsega arvestada.

Terras arutas Budapestis NATO sõjalise komitee istungil alliansi ees seisvaid arenguid pärast Afganistani operatsiooni lõppu ja rõhutas oma sõnavõtus vajadust arvestada küberkaitsega.

«Tänases julgeolekulukorras peame arvestama küberkaitsega kõigi õppuste ja operatsioonide kavandamisel ning nägema ette meetmed nii oma vägede kaitseks küberohtude eest kui sõjaliste operatsioonide osana,» ütles kaitseväe juhataja.

Ta kinnitas, et Eesti osaleb 2015. aastal NATO suurõppusel pataljonisuuruse üksusega. «Liitlasvägede vaheline koostöö pole kunagi varem olnud nii kõrgel tasemel kui praegu,» ütles Terras. «Ühisõppused aitavad saavutatud taset hoida, samas on vajalik laiendada koostööharjutuste spektrit, mitte jääda üht tüüpi operatsioonide juurde.»

28 liitlasriigi kaitsevägede juhatajatest koosnev sõjaline komitee otsustas alustada pärast suurõppust kolme aasta pikkust õppuste testtsüklit, mis on aluseks NATO riikide edasise väljaõppealase koostöö kavandamisel.

Komitee käsitles oma istungil NATO ees lähiaastatel seisvaid väljakutseid ja arenguid, olemasolevate ressursside kõige otstarbekamat kasutamist ning ühiseid kaitsekoostööprojekte.

Koos kaitseväe juhatajatega arutasid ees ootavaid arenguid NATO Euroopa vägede ülemjuhataja ja operatsioonide väejuhatuse ülem kindral Philip Breedlove ning NATO arendusväejuhatuse ülem kindral Jean-Paul Palomeros.

NATO sõjaline komitee on NATO kõrgeim sõjaline juhtorgan, kuhu kuuluvad kõikide liikmesriikide kaitseväe juhatajad. Komitee ülesanne on NATO sõjalise poliitika ja strateegia väljatöötamise juhtimine, suuniste andmine NATO strateegilistele väejuhatustele ning poliitiliste juhtstruktuuride nõustamine sõjalistes küsimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles