Baieris algasid Merkelile olulised valimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liberaalide kandidaat Martin Zeil valimas.
Liberaalide kandidaat Martin Zeil valimas. Foto: SCANPIX

Saksamaa Baieris peetakse täna liidumaavalimised, mis kantsler Angela Merkeli konservatiivide võidu korral kindlustavad tema positsiooni järgmise nädala üldvalimistel.

Valimisjaoskonnad avati kohaliku aja järgi kell 8 (9.00 Eesti aja järgi) ja suletakse kell 18.00, esialgsed tulemused selguvad juba mõni minut pärast seda.

Soosikuks on aastakümneid võimul olnud Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU), Merkeli kristlike demokraatide (CDU) sõsarpartei.

CSU eesotsas liidumaa peaministri Horst Seehoferiga on üsna kindel võitja, kellele ennustatakse koguni absoluutset enamust liidumaa parlamendis, mis 2008. aasta valimistega kaotati.

Võit Baieris annaks olulise tõuke kogu Merkeli leerile 22. septembri Saksa parlamendivalimistel.

Düsseldorfi ülikooli politoloog Jens Walther hoiatab aga, et kui CSU võidaks 43 protsenti häältest nagu 2008. aasta valimistel, oleks see konservatiivide jaoks kohutav tulemus ja pärsiks väljavaateid üldvalimistel.

Merkeli CDU on üleriigiliste parlamendivalimiste soosik ja viimaste küsitluste põhjal opositsioonilistest sotsiaaldemokraatidest 14 protsenti ees. Tema paremtsentristliku koalitsiooni edu ei ole aga väiksema koalitsioonipartneri, liberaalse FDP nõrkuse tõttu kaugeltki nii kindel.

Sestap kulub tugev tulemus 9,5 miljoni elanikuga Baieris Merkelile marjaks ära. CSU on olnud Münchenis võimul 56 aastat järjest ja loodab nüüd võita 46-48 protsendiga.

See võimaldaks tal ka Baieris koalitsioonipartneriks oleva FDP hüljata ja üksi valitseda. Sotsiaaldemokraadid saavad küsitluste põhjal 18-21 protsenti häältest.

Merkel tegi valimiste eel ringkäigu Baierimaa õlleaedades, külastas kihutuskoosolekuid ja püüdis igati kohalikele konservatiividele toeks olla.

Baier on üks Saksamaa tugevama majandusega piirkondi, kus tööpuudus on üleriigilise 6,8 protsendiga võrreldes väike - 3,8 protsenti. CSU prognoosib 2018. aastaks statistilist täistööhõivet, nii et baierlastel ei ole põhjust valmistega midagi muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles