Merkeli liitlane Baieris sai absoluutse enamuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Horst Seehofer.
Horst Seehofer. Foto: SCANPIX

Nädal enne Saksa üldvalimisi pühapäeval peetud Baieri liidumaa valimistel võitis kantsler Angela Merkeli konservatiivne sõsarpartei absoluutse enamuse tagasi, vahendasid väljaannete Frankfurter Allgemeine Zeitung ja Zeit veebiväljaanded.

Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) eesotsas Baieri peaministri Horst Seehoferiga kogus 47,7 protsenti häältest ja võib viis aastat kestnud harukordse valimisliidu järel taas üksi valitseda, selgus esialgsetest ametlikest tulemustest.

Nii Merkeli föderaalvalitsuse kui CSU kohalik koalitsioonikaaslane FDP jäi allapoole viieprotsendist valimiskünnist, kogudes 3,3 protsenti häältest.

Opositsioonilised sotsiaaldemokraadid parandasid 20,6 protsendiga oma viie aasta tagust tulemust. Erakonda Vabad Valijad toetasid 9 ja rohelisi 8,6 protsenti valijaist.

Konservatiivide tugev tulemus võib mõjutada 22. septembri parlamendivalimisi.

Analüütikute hinnangul kindlustasid valimised Merkeli võimalusi võita tuleval pühapäeval peetavad parlamendivalimised, kuid suurendasid tõenäosust, et moodustada tuleb nõndanimetatud suur koalitsioon sotsiaaldemokraatidega.

CSU on olnud Münchenis võimul 56 aastat järjest, kuid jäi 2008. aastal absoluutsest enamusest ilma.

Konservatiivide tugev tulemus võib mõjutada 22. septembri parlamendivalimisi.

Merkeli kristlikud demokraadid (CDU) on koos Baieri sõsarparteiga viimaste küsitluste põhjal opositsioonilistest sotsiaaldemokraatidest 14 protsendipunkti ees. Tema paremtsentristliku koalitsiooni edu ei ole aga väiksema koalitsioonipartneri, liberaalse FDP nõrkuse tõttu kaugeltki nii kindel.

Analüütikute sõnul võib CSU jõudemonstratsioon suurendada Baieri erakonna mõjuvõimu Berliinis ja survet Merkelile, kui too peaks 22. septembril oma kolmandaks ametiajaks kantslerina tagasi valitama.

Baier on üks Saksamaa tugevama majandusega piirkondi, kus tööpuudus on üleriigilise 6,8 protsendiga võrreldes väike - 3,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles