Indrek Raudset laimamises süüdistav Keskerakond sai kohtuvõidu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Raudne
Indrek Raudne Foto: Peeter Langovits

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) endist poliitikut Indrek Raudset enda laimamises süüdistav Keskerakond sai möödunud nädala lõpus kohtuvõidu, kui Harju maakohus otsustas keskpartei hagi rahuldada.

Kohus kohustas Raudset omal kulul ümber lükkama artiklites «Tallinna linn tellib Pervõi Baltiiski Kanalist kolm venekeelset saadet», «Linnavolinik nõuab PBK ja Tallinna vaheliste lepingute uurimist», «Raudne: PBK-s jooksvad Keskerakonna reklaamid maksis kinni Tallinna linn» ja «Raudne: Keskerakonna reklaami PBK-s maksid kinni tallinlased» Eesti Keskerakond kohta avaldatud väärad andmed.

Ümberlükkavad artiklid peavad ilmuma samadel veebilehtedel, kus on avaldatud esialgsed artiklid, artikli pealkiri peab olema sama suures kirjas nagu vaidlusaluste artiklite pealkirjad ja artikli kujundus peab olema võrreldavalt tähelepanu köitev, märkis kohus.

Kohtu otsusel peab Raudse poolt avaldatud tekst sisaldama järgmist: «Indrek Raudne avaldas Eesti Keskerakonna kohta tõele mittevastavaid faktiväiteid. Käesoleval veebilehel avaldati 3.03.2011 artikkel, milles sisaldusid minu väited, et Eesti Keskerakonna valimisreklaamid Pervõi Baltiiski Kanalis maksis kinni Tallinna linn, Tallinna maksumaksja. Käesolevaga avaldan, et minu poolt esitatud väidetel puudus igasugune faktiline alus ning väide Eesti Keskerakonna valmisreklaamide Tallinna linna / Tallinna maksumaksja poolt kinnimaksmise kohta oli tõele mittevastav ja ma lükkan käesolevaga minu poolt avaldatud ebaõiged andmed ümber. Indrek Raudne.»

Menetluskulud jättis kohus poolte endi kanda.

Reedese kohtuotsuse peale võib esitada apellatsioonkaebuse 30 päeva jooksul arvates otsuse apellatsioonkaebuse esitajale kättetoimetamisest, kuid mitte hiljem kui viie kuu möödumisel kohtuotsuse avalikult teatavakstegemisest. Apellatsioonkaebus esitatakse Tallinna ringkonnakohtule.

Harju maakohus arutas Keskerakonna ja Raudse vaidlust juba teist korda, kuna tänavu jaanuari alguses otsustas riigikohus saata kaasuse osaliselt tagasi esimese astme kohtusse uueks arutamiseks.

Riigikohtu kolleegium leidis, et nii ringkonnakohtu kui ka maakohtu otsus tuleb tühistada materiaalõiguse normi vale kohaldamise ja menetlusõiguse normi olulise rikkumise tõttu osas, millega kohtud jätsid rahuldamata hageja nõude kohustada kostjat ümber lükkama hageja kohta avaldatud ebaõiged andmed. Selles osas saatis riigikohus kaasuse Harju maakohtusse uueks arutamiseks. Samas jättis riigikohus muutmata ringkonnakohtu ja maakohtu otsuse osas, millega kohtud jätsid rahuldamata Eesti Keskerakonna nõude Indrek Raudse vastu ebaõigete andmete avaldamise lõpetamiseks, küll aga muutis riigikohus rahuldamata jätmise õiguslikke põhjendusi.

Kolleegium leidis, et kostja väljendatud arvamust tuleb lugeda faktiväiteks, sest tegemist on isiku kohta andmeid sisaldavate lausetega. «Sellised väited on põhimõtteliselt kontrollitavad, nende tõesus või väärus on kohtumenetluses tõendatav. Kui isiku mainet kahjustavate andmete avaldaja ei tõenda nende vastavust tegelikkusele, on isiku kohta väidetu vale ja kohus saab kohustada kostjat mainet kahjustavad andmed ümber lükkama. Seega on kohtud kostja avaldatud seisukohti ekslikult üksnes väärtushinnanguna käsitades kohaldanud valet materiaalõiguse normi,» leidis riigikohus.

Samuti on riigikohtu hinnangul õige kassatsioonkaebuse väide, et maakohtu otsus oli pooltele üllatuslik. «Kohtu õiguslik hinnang ei või tulla pooltele üllatuslikult ehk kohus peab üldjuhul juhtima poolte tähelepanu õigussuhte võimalikule kvalifikatsioonile ja võimaldama neil avaldada selle kohta arvamust. Seega peab kohus võimaldama pooltele esitada väiteid ja vastuväiteid õigussuhte võimaliku õigusliku kvalifikatsiooni kohta. Kui kohus soovib kohaldada seadust, mis seab menetlusosalised olulisel määral uude protsessuaalsesse positsiooni, tuleb seda menetlusosalistega arutada ja anda neile võimalus esitada oma seisukohad ning vajadusel ka tõendid,» märkis riigikohus.

Kolleegium leidis, et praeguses asjas on kohtud viidatud menetlusõiguse norme rikkunud ja see võis kaasa tuua ebaõige kohtulahendi. «Käsitades kostja avaldatut üksnes väärtushinnanguna, tegi maakohus pooltele üllatusliku otsuse. Hagiavaldusest ja kostja vastusest nähtuvalt pidasid pooled esitatud väiteid faktiväideteks. Asja materjalidest ei nähtu, et maakohus oleks pooltega asja võimalikku õiguslikku kvalifikatsiooni arutanud,» selgitas riigikohus.

Kaasust kirjalikus menetluses arutanud Harju maakohus leidis tunamullu novembri lõpus langetatud otsusega, et Keskerakonna hagi tuleb siiski rahuldamata jätta. Ühtlasi jättis kohus poolte menetluskulud Keskerakonna kanda.

Seepeale viis Keskerakond vaidluse Tallinna ringkonnakohtusse, kuid mullu mai lõpus avaldatud otsusega jättis teise astme kohus maakohtu lahendi jõusse ning keskpartei apellatsioonkaebuse rahuldamata. Seejärel esitaski Keskerakond kassatsioonkaebuse riigikohtusse.

Keskerakond kaebas Raudse kohtusse, kuna IRL-ist elamislubade skandaali pärast lahkunud poliitik oli keskpartei hinnangul erinevates meediaväljaannetes korduvalt laimanud Keskerakondaväites, et partei kampaaniat rahastatakse Tallinna linnaeelarvest. Keskerakond nõudis oma hagis Raudse vastu väidetavate valeandmete ümberlükkamist ja õigusvastase kahju tekitamise lõpetamist. Hagi hind oli 1595 eurot.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal on varem kinnitanud, et erakond nõuab laimu ümberlükkamist ja avalikku vabandamist. «On iseenesest mõistetav, et Keskerakond rahastab oma valimiskampaaniat üksnes erakonna vahenditest ning mõistab igasuguse maksumaksja raha kasutamise valimiskampaanias valitsuserakondade poolt karmilt hukka. Me pole maksumaksja ja erakonna rahakotte kunagi segamini ajanud - ei valitsuses ega omavalitsustes,» ütles Toobal tunamullu märtsis.

Riigikokku kuulunud, kuid elamislubade skandaali tõttu sealt ja ka IRL-ist lahkunud Raudse sõnul maksis Pervõi Baltiiski Kanalis (PBK) jooksvad Keskerakonna valimisreklaamid kinni Tallinna maksumaksja. «See on absurdne, et Tallinna linna poolt PBK-lt tellitud kolme venekeelse saate maksumus ulatub ligi poole miljoni euroni. Selge on, et sellise summa eest ei tellitud pelgalt saateid, vaid maksti kinni ka kanalil jooksvad Keskerakonna reklaamid,» sõnas Raudne tunamullu märtsis.

Tema hinnangul on Keskerakonna rahaline seis äärmiselt nadi, mistõttu on erakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar pöördunud raha saamiseks nii piiri taha kui ka rahastanud valimiskampaaniat Tallinna linnakassast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles