Lavrov hoiatas lääneriike

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov.
Vene välisminister Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Vene välisminister Sergei Lavrovi sõnul võib USA ja teiste lääneriikide nõue võtta vastu jõuline Süüriat puudutav ÜRO resolutsioon nurjata rahupüüdlused.

ÜRO Julgeolekunõukogu vetoõigusega liikmed Ühendkuningriik, USA ja Prantsusmaa tegid täna avalduse, milles avaladsid soovi, et nõukogu resolutsioon Süüria keemiarelvade üleandmise ja hävitamise kohta peab olema jõuline ja siduv, täpsustamata, mida selle all täpsemalt silmas peetakse.

Kui lääneriigid resolutsioonikavandi esitavad, peavad selle heaks kiitma ka Venemaa ja Hiina RV, mis on korduvalt nõukogus Süüria keskvalitsust kaitsnud. Venemaa välisminister Lavrovi sõnul võivad lääneriikide taolised nõudmised rahuplaani aga nurjata.

«Kui kellegi jaoks on märksa olulisem pidevalt ähvardada, hirmutada ja otsida vabandusi rünnakutele... siis on see veel üks võimalus, kuidas nurjata täielikult Genf-2 rahukonverentsi kokkukutsumine,» ütles Lavrov uudisteagentuuri AFP vahendusel.

Lavrov avaldas lootust, et Ühendriigid täidavad laupäeval Venemaa ja USA vahel Genfis saavutatud kokkulepet, mille kohaselt peab Damaskus oma keemiarelvaarsenalist andma nädala jooksul ülevaate.

Samuti näeb kava ette, et rahvusvahelised relvainspektorid peavad alustama Süürias tööd hiljemalt novembris, keemiarelvavarud loodetakse lõplikult hävitada 2014. aasta keskpaigaks, kuigi mitmed eksperdid on selle kahtluse alla seadnud.

Samuti lepiti kokku, et kui Süüria ei täida võetud kohustusi, astub ÜRO Julgeolekunõukogu jõulisi vastusamme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles