TALO taunib raadiotöötajate usaldusisiku koondamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadioaparaat
Raadioaparaat Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsioon TALO taunib Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) juhtkonna viimasel ajal viljeldavat töösuhete protsessi, mis on viinud kollektiivi tööstressi ja vähendanud omavahelist usaldust.

«Venitamistaktikale rajatud kollektiivlepingute läbirääkimised, juriidiliselt kehtivate kollektiivlepingute tööandja poolne mittetunnustamine ja puudulik suhtlus töötajate usaldusisikutega on tekitanud kollektiivis tööstressi, vähendanud omavahelist usaldust ja mõjutanud rahvusringhäälingu eesmärgipärast sisulist toimimist,» leiab TALO täna saadetud avalikus pöördumises ERRi juhtkonnale.

«Poole aasta jooksul juba teise usaldusisiku koondamine nii olulises organisatsioonis kui avalik-õiguslik ringhääling on ohu märk kodanikuühiskonna aluspõhimõtete ignoreerimisest,» märgitakse kirjas, viidates paar nädalat tagasi ilmsiks tulnud faktile, et ERRi juhtkond andis töötajate usaldusisikule Maris Johannesele koondamisteate.

«Maris Johannes on olnud eeskujulikult sisulist tööd tegev loominguline töötaja. Tema saated on andnud võimaluse hinnata Eesti Raadio töö taset kvaliteetseks. Ametiühingu ülesandeid täites on ta olnud just sisulist tööd tegev usaldusisik,» leiab TALO, pidades arusaamatuks, mille põhjal ERR oma töötajaid hindab.

Kirjas märgitakse, et usaldusisikute tegevust reguleeriv õigusruum eeldab, et töötajate volitatud esindajate koondamisele minnakse viimasena ning möödapäästmatut koondamist ei saa põhjendada vaid lakoonilise sõnapaariga «majanduslikel põhjustel».

«Tuleb lähtuda ka seaduse teisest sättest, mille kohaselt on koondamise tõttu töölejäämise eelisõigus töötajate esindaja(te)l,» kirjutab TALO.

Kirjas tuuakse välja, et toimivate töösuhete aluseks on usaldusväärsus, üksteise õigeaegne informeerimine ja lepingutingimustest kinnipidamine, ning et need põhimõtted ei kuulu vaid heade aegade iseloomustamiseks.

«Just rasketel, majandussurutise ja halvenenud sotsiaalse keskkonna tingimustes tuleb otsida ja leida ühisalget, mis looks töökollektiivis parima koostöökliima, väärtustaks kvaliteetset tööd ning tagaks jätkusuutliku arengu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles