Kohus teeb endise tipp-politseiniku süüasjas lahendi septembri lõpus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarek Pavlihhin Tartu maa­kohtus.
Jarek Pavlihhin Tartu maa­kohtus. Foto: Margus Ansu

Tartu maakohus jõudis täna riigisaladuse ja salastatud välisteabe avalikustamises süüdistatava Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse endise juhi Jarek Pavlihhini süüasja kohtuliku arutamisega lõpule ning kuulutab lahendi septembri lõpus.

Kui Pavlihhini süüasja arutas kohus kinniste uste taga, siis 27. septembril kell 15 toimuv otsuse kuulutamine on avalik, ütles Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm BNSile.

Pavlihhinil lasub süüdistus karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb riigisaladuse ja salastatud välisteabe avalikustamist.

Pavlihhini eelmises süüasjas jõudis Tartu ringkonnakohus lahendini 24. mail, kui tühistas osaliselt Tartu maakohtu 5. veebruari otsuse ning mõistis Pavlihhini riigisaladuse avalikustamise süüdistuses õigeks. Samas jättis ringkonnakohus muutmata 35-aastase Pavlihhini süüdimõistmise ametiisiku poolt omastamises, dokumentide võltsimises ja võltsitud dokumentide kasutamises.

Nende kuritegude eest jäi jõusse juba maakohtus mõistetud kaheaastane vangistus, mille hulka arvestati eelvangistuses viibitud kaheksa kuud ja 11 päeva. Seega jääb Pavlihhinil kanda veel üks aasta, kolm kuud ja 19 päeva vangistust, mis mõisteti talle tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Samuti jäi muutmata Pavlihhinilt 480-eurose sundraha väljamõistmine. Ekspertiisikulu ja Pavlihhini kaitsjatasud kokku 39 851,20 euro ulatuses jäid aga riigi kanda.

See lahend siiski ei ole veel jõustunud, kuna riigikohus otsustas septembri alguses kaasuse menetlusse võtta.

Süüdistuse kohaselt, mille ringkonnakohus muutmata jättis, vormistas Pavlihhin aastatel 2006–2011 dokumendid erikuludeks mõeldud summade väljamaksmiseks. Uurimine tuvastas, et need summad ei jõudnud dokumendis näidatud isikuni.

Õigeksmõistva otsuse tegemisel leidis Tartu ringkonnakohus, et süüdistuse kohaselt Pavlihhini avaldatud teave ei olnud riigisaladus. Samuti leidis kohus, et isegi kui oleks tegu olnud riigisaladusega, ei toimunud selle riigisaladuse tahtlikku avaldamist.

Kohtuasja arutati riigisaladuse kaitseks kinnisel kohtuistungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles