USA: ÜRO raport kinnitab, et keemiarünnaku pani toime Süüria režiim

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja pressiesindaja Jay Carney.
Valge Maja pressiesindaja Jay Carney. Foto: SCANPIX

ÜRO inspektorite raport keemiarelvade kasutamise kohta 21. augustil Damaskuse Ghouta piirkonnas näitab veenvalt, et süü selle eest lasub Süüria režiimil, teatas Valge Maja esmaspäeval.

«Inspektorite raportis leiduvad tõendid närvigaasi sariini sisaldanud pind-pind rakettide kasutamisest kinnitavad, et rünnaku pani toime Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiim, sest üksnes selle vägede relvastuses on niisugused rakette,» ütles Valge Maja pressiesindaja Jay Carney.

Inspektorite raporti kohaselt «annavad kogutud keskkonna-, keemilised ja meditsiinilised analüüsid selgeid ja veenvaid tõendeid selle kohta, et 21. augustil kasutati Damaskuse Ghouta piirkonnas närvigaasi sariini sisaldanud pind-pind tüüpi rakette».

«Tõendusmaterjali analüüsimise järeldus on, et Süüria konfliktis kasutati tsiviilelanikkonna, teiste seas laste vastu suhteliselt suures ulatuses keemiarelva,» märgitakse inspektorite raporti esimesel leheküljel.

ÜRO keemiarelvainspektorid esitasid pühapäeval raporti ÜRO peasekretärile Ban Ki-moonile, kes tutvustab seda esmaspäeval ÜRO Julgeolekunõukogule.

Ban nimetas esmaspäeval Julgeolekunõukogus keemiarelva kasutamist Süürias «sõjaroimaks».

USA andmetel sai Ghouta rünnakus surma 1400 inimest.

Ühendriigid ja Venemaa saavutasid nädalavahetusel kokkuleppe Süüria keemiaarsenali rahvusvahelisele kontrollile allutamise kohta. Damaskuse keemiarelvad loodetakse hävitada 2014. aasta keskpaigaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles