René Värk: USA on kaotamas oma «maailmapolitseiniku» positsiooni

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja Vladimir Putin
Barack Obama ja Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli ja Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste rahvusvahelise õiguse dotsent René Värk rääkis ETV saates «Välisilm», et USA on Süüria konfliktis kaotanud oma positsiooni ning Venemaa seevastu oma aktsiad rahvusvaheliste suhete süsteemis tõstnud, mis teeb Venemaast praegu võitja ning Ameerika Ühendriikidest kaotaja.

Sellegipoolest ütles Värk, et Süüria keemiarelvade kontrolli ja hävitamist ei saa usaldada ainult Venemaa kätesse. «Oleks parem, kui oleks võimalikult mitmekesine seltskond,» ütles Värk, «Venemaa ei ole kõige usaldusväärsem antud olukorras, sest on olnud al-Assadi režiimi tugev toetaja.»

Värk möönis saates, et kuigi Ühendriigid on ühe võimaliku Süüria ründamise põhjusena toonud välja ohu USA julgeolekule, ei saa ÜRO harta erandit, mis lubab kasutada jõudu enesekaitse põhimõttel, kui USAd ennast on juba rünnatud, nii laiendada, sest see ei oleks kohane. Ta tõi võrdlusena välja Iraagi sõja alguse 2003. aastal ning lisas, et kuigi rahvusvahelisel kogukonnal on piiride kohandamisest ja reeglitest selge arusaam, venitavad mõned riigid neid nii, nagu on välispoliitiliselt vajalik.

Saatejuht Tarmo Maibergi küsimusele, kas praeguse olukorra ja Vietnami sõja vahel võib tuua paralleele, vastas Värk, et ajalugu on näidanud, et ÜRO julgeolekunõukogu on halvatud konfliktide puhul, mil mitmel alalisel liikmel on tugevad huvid mängus. Kui toona ei teinud nõukogu midagi, sest USA vetostas kõik, siis täna oleme sarnases olukorras, kuna Venemaa on lubanud vetostada otsused, mis lubavad Süüriat rünnata, leidis Värk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles