Pihli-saagas külvas segadust kapo töötaja eksitus

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihl
Jüri Pihl Foto: Toomas Huik

Sotsiaaldemokraatide juhi Jüri Pihli skandaalset kuriteoteadet aitas siduda Markovi-Jakimenko viisajuhtumi kriminaalasjaga kapo ametniku eksitus.


Kaitsepolitsei pressiesindaja Andres Kahari sõnul eksis tema kolleeg, kui teatas 15. detsembril Postimehele, et Jüri Pihli kapole esitatud kuriteoteade on salastatud, kuna see sisaldab kriminaalmenetluses kogutud teavet.

«Meie 15. detsembril Postimehele saadetud vastuses sisaldus piirangu aluse osas kiirustamisest tulenev kahetsusväärne ja eksiteele viiv ebatäpsus,» ütles Kahar täna Postimees.ee'le.

«Härra Jüri Pihli kuriteoteade tunnistati juurdepääsupiiranguga dokumendiks avaliku teabe seaduse 35. paragrahvi lõike 1 punkti 12 alusel, mitte 35. paragrahvi lõike 1 punkti 1 alusel. Vabandame,» lisas ta. 12. punkt räägib nimelt eraelu puutumatusest, mitte kriminaalmenetlusest.

Jüri Pihl on seevastu ise rääkinud just kriminaalmenetlusest ehk viidanud, et esitas oma kuriteoteate osana juba käivast kriminaalasjast, mis on alustatud seoses Sergei Markovi ja Vassili Jakimenko Schengeni viisaruumi sissesõidukeelu tühistamisega seotud võimaliku riigisaladuse avalikustamisega.

15. detsembril ütles Pihl Postimehele, et on hämmeldunud, et peab vastama antud kuriteoteatega seoses ajakirjanike küsimustele, «ehkki need asjad peaksid jääma teatud majade seinte vahele.»

Kahari sõnul pole kapo aga Pihli teadet kordagi Markovi-Jakimenko juhtumi osana käsitlenud, sest seadused seda ei võimalda. Samas ei täpsustanud pressiesindaja, kas Pihli teavitati sellest, et tema kuriteoteadet käsitletakse eraldi asjana.

Eelmainitud 12. punkti alusel salastati Pihli teade veelgi kauemaks - koguni 65 aastaks. Kuid juba 16. detsembril ehk päev pärast loo ilmsikstulekut avalikustas justiitsminister Rein Lang - üks kolmest valitsuse liikmest, keda Pihl kahtlustas riigireetmises - kuriteoteate oma ministeeriumi kodulehel.

Kahari sõnul kadus Langi käigu tagajärjel ka põhjus piirata juurdepääsu dokumendile ehk enam polnud vaja kaitsta kuriteoteates sisalduvate isikute isikuandmeid ning kapo tunnistas juurdepääsupiirangu kehtetuks.

«Piirang tunnistati kehtetuks pärast dokumendi avalikustamist härra Langi poolt. Varem ei olnud selleks alust.»

Ta lisas, et enda isikuandmete avalikustamine ei ole seaduserikkumine.

Tänavu 2. detsembril kapole edastatud kuriteoteates palus praegune Tallinna abilinnapea, opositsioonierakonna juht Pihl alustada kriminaalmenetlust reformierakondlastest ministrite Andrus Ansipi, Urmas Paeti ja Langi suhtes riigireetmise asjus. Kapo aga kriminaalasja ei algatanud, selle otsusega nõustus ka riigiprokuratuur.

«Kuna avaldusest ei nähtunud ühtki asjaolu, mis oleks viidanud karistusseadustiku paragrahvis 232 kvalifitseeritavate kuritegude tunnustele, siis puudus kriminaalmenetluse alus,» teatas kapo juhtivassistent Teele Reedi toona.

Pihli esitatud avaldus on Eesti poliitilises praktikas pretsedenditu - teadaolevalt ei ole varem ükski opositsioonipartei juht valitsuse liikmeid otsesõnu uurimisorganile esitatud avalduses riigireetmises süüdistanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles