Ilves Rootsi meediale: Vene õpperünnak Rootsi vastu oli äratus Läänemere piirkonnale

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: SCANPIX

President Toomas Hendrik Ilves ütles Rootsi ajalehele Svenska Dagbladet, et käesoleva aasta suurel reedel toimunud Venemaa õpperünnak Rootsi vastu oli äratus Läänemere piirkonnale.

«Üldiselt näeme suure reede vahejuhtumit äratusena kogu Läänemere piirkonnale. Julgeolekuolukorraga on tekkinud siin rahulolu. Aga me ei ela igavese rahu maailmas. Nüüd on meil ees õppus Zapad 2013, kus Venemaa harjutab Balti riikide vallutamist,» ütles Ilves.

Vene siseministeeriumi teatel viidi siseväed sel reedel algavate Vene-Valgevene ühiste strateegiliste suurõppuste ajaks kõrgendatud lahinguvalmidusse. Õppused toimuvad 20.–26. septembrini Vene Lääne sõjaväeringkonnas, Läänemeres ja Barentsi meres ning sellest võtab Vene armee peastaabi kinnitusel osa 10 400 Valgevene ja 2500 Vene sõjaväelast, umbes 60 lennukit ja kuni 250 lahingumasinat.

Ilves rõhutas, et Balti riigi ründaja peab olema valmis kogu NATOle vastu astuma.

Svenska Dagbladet paljastas 22. aprillil, et Vene pommitajad harjutasid suure reede öösel Rootsi ründamist. Rootsil puudus valmisolek, kuid Taani hävitajad tõusid Leedu baasist õhku.

«Ma olen uhke, et ainsana reageerisid NATO Taani hävitajad,» lausus Ilves. «Nad olid küll venelastest kaugel, aga reageerisid ikkagi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles