Milline on Saturn ilma rõngasteta?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saturn
Saturn Foto: AFP / Scanpix

Cassini-Huygens sond tegi Saturnist fotosid, millel on see planeet näha ilma kuulsate rõngasteta.

USA kosmoseagentuuri NASA avalikustatud fotodel on näha Saturni rõngaste asemel vaid tume riba, kirjutab AFP.

Fotol on ka Saturni kaks kuud – Rhea ja Tethys.

Uued fotod Saturnist tehti selle aasta 4. novembril. Fotode tegemiseks kasutati punase, rohelise ja sinise tooniga filtreid.

Astronoome on Saturni rõngad paelunud alates sellest, kui kuulus Galileo Galilei need 1610. aastal avastas.

Rõngad koosnevad jääst, ammoniaagist, metaanist ja kivipurust.

Saturni ekvatoriaaltasandil olevad rõngad arvatakse olevat tekkinud miljardeid aastaid tagasi kunagise kaaslasega kokkupõrke tagajärjel.

Cassini uuringud paljastasid, et Saturni rõngad on viimase veerandsajandiga muutunud. Planeedi sisemine ehk D-rõngas on muutunud tumedamaks ning liikunud Saturnile 200 kilomeetrit lähemale.

Saturni rõngaste uurimine pakub teadlastele suurt huvi, sest sealt võib saada andmeid, kuidas Päikesesüsteemi planeedid umbes 4,5 miljardi aasta eest tolmu- ja gaasikettast tekkisid.

Kosmosesond Cassini jõudis Saturni orbiidile 2004. aasta suvel. Viie aastaga on uuritud nii selle planeedi rõngaid kui ka 31 kuud. 2007. aasta andmetel on Saturnil umbes 60 kaaslast.

Saturn on Päikesesüsteemi kuues planeet, mis asub Päikesest 9,5 astronoomilise ühiku kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles